Multifuntional Building “Fondo”

Multifuntional Building “Fondo”

Architect
PichArchitects
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2014
Category
Shopping Centres
Simon Garcia

Multifuntional Building “Fondo”

PichArchitects as Architects

The purpose of the project is the new Fondo buiding, a new multipurpose public amenity located on the plot previously occupied by the current Fondo Market. The building is in a densified urban area, with a sparse road network, and with practically nonexistent free spaces. The existing public facility has been incorporated later into the residential buildings and therefore does not occupy the singular places that correspond to them. The new Fondo building is a poly-functional building that aims to respond to the needs and requirements of the dense city. Its goal is to concentrate at the same time -in a single building- various functions that are normally scattered in the city and linked on the ground floor. The building aims to multiply ground floor level, to replicate the qualities of a ground floor in each level, in vertical development.

The project of new Fondo building collects in its interior the different existing levels between the streets of its immediate surroundings. This may allow, through the different connections between uses and spaces, an internal route that permits to use it as part of the public space. Thus, the building is converted into a public facility, square and street. At a functional level, the building equips a neighborhood with a mainly immigrant population. The ground floor at the level of the rambla of the neighborhood of Fondo locates the market. The supermarket is located on the first floor from the rambla, which corresponds to the ground floor from the street behind. A large ramp, as if it was a street, gives access to the nursery and the library.

Equipment spaces -nursery and library- have their own landscaped and privatized outdoor spaces. The multifunctional building proposes to provide equipment service to the entire area, as well as being the meeting point for the neighbors. The whole building incorporates passive bioclimatic systems in order to reduce the need for air conditioning and electricity. There is a metal structure consisting of forty meter long trusses; a plinth with concrete beams -on the market floor-, support nine meter long Pi beams, providing the market with a diaphanous space and supporting the upper structure.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Fachadas Ventiladas, s.a.
2. Façade and Windows: Carpintería Metálica Alumán,s.l.

3. Estructure: 
Metal: Europerfil,s.l. + Manre CM,s.l. + DYwidag Sistemas Constructivos,s.a.
Concrete Slabs: Prefabricados m. planas.s.a.u.;

4. Facilties: Suris, s.l. and Honey Well
5. Acoustic: Norton Acústica, s.l.
6. Public Lighting: Sociedad Iberica Construcciones Electricas,s.a.
7. Exterior Lighting: S.I.C.E.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More