MUNICIPAL STADIUM SHELTER

MUNICIPAL STADIUM SHELTER

Architect
Didonè Comacchio Architects
Location
Rosa, Vicenza, Province of Vicenza, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Stadiums
Simone Bossi

MUNICIPAL STADIUM SHELTER

Didonè Comacchio Architects as Architects

The design of the new roof of the Travettore stadium creates a covered space with a few targeted gestures, inserting itself in balance between the context and the playing field and acting as a hinge between the two.
 
The stands, currently located on a slope of the ground, are located along the long side of the football field. The new roof is a single linear horizontal element made of metal beams forming a coffered ceiling suspended between sky and earth. The structure is supported by two concrete bearing walls orthogonal to each other oriented so as to accommodate the spectators and direct them to view the field.


The bare structure becomes architecture and the beauty of the work is given by the rigorous form.
 
The lighting, concealed in the canopy, is designed to emphasize the voids of the coffered ceiling and gives a sense of lightness to the structure. In order to protect the lights, a metal grid of the same dark color as the structure was placed.
 
All of these elements generate an aimed view towards the playing field: a cutout of the naturalistic context behind the stands but at the same time offering the viewer an unimpeded view of the sport action, giving a sense of protection underneath the large dark cover.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Tacofino West 4th
next project

Tacofino West 4th

Shops
Vancouver, BC, Canada - Build completed in 2019
View Project