Museum of Poetry

Museum of Poetry

Architect
DnA Design and Architecture
Location
Songyang, Lishui, Zhejiang, China | View Map
Project Year
2021
Category
Museums
Wang Ziling

Museum of Poetry

DnA Design and Architecture as Architects

The Museum of Poetry is planned on this triangular land in conjunction with preserving the Parrot Cenotaph site, to revive the local history and poetic heritage.In conceiving the design, a significant challenge is addressing the contending demands of fragmentary edges of the site with urban roads and the significance of a historical and cultural site. The design on the ground-level started with the enclosing walls to separate the place from the city traffic and become an independent memorial garden.

photo_credit Wang Ziling
Wang Ziling

The wall extends into the garden from the main entrance on the north side, outlining an inwardly rotating path that gradually brings visitors into the garden space at the center of the site. The extended paths, and their varying widths, regulate the way visitors walk, conceiving a transition from the noisy urban environment to the memorial space.

photo_credit Wang Ziling
Wang Ziling

The enclosing walls vary in opacity. When one first enters the memorial garden, one can still see the road and people outside through the transparent wall border, while the curved wall on the right completely obscures what is behind it. The opacity of the wall on both sides gradually changes as the street view fades and the site’s interior space emerges ;the narrowing of the path width also suggests to the visitor a shifting spatial sense.

photo_credit Wang Ziling
Wang Ziling

At the end of the triangle, the space opens up, closing off one’s outward view while revealing a panoramic view of the internal site space. After bypassing the curved wall, one reaches the end of the path to discover an ancient well and the Parrot Cenotaph ruins . At this point, a lingering memorial space merged with the city completely obscure the rear wall layers.

photo_credit Wang Ziling
Wang Ziling

The white stone base of the enclosure serves as a green belt of planting trough facing the street and seating for visitors inside the site, according to the subtle topography around the site. The vertical stone slabs are engraved with poems, visually presenting Zhang Yuniang's poetry. The white sandstone ground and the plinth jointly provide an interface as a canvas highlighting the monumental character of the scene.

photo_credit Wang Ziling
Wang Ziling

Another challenge of this project is that the overall configuration of the museum is defined by the original residential building on site, which is relatively a small volume to accommodate public programs while meeting with public building regulations. The building volume is elevated from the ground-level to expand the area of the memorial garden. The only two landing fire evacuation staircases, which double as structural cylinders, divide different spatial layers on each level.

photo_credit Wang Ziling
Wang Ziling

The gradient of transparency on these glass facades creates a subtle filter between the interior space and the city streetscape. The indoor exhibition restores the life of this female poet in the Song Dynasty. Overlooking the memorial garden by the window, the garden and its cultural relic site resonate with the interior exhibition, memorializing and echoing with this ancient culture and history of the city across time and space.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Graded glass, Concrete
2. Flooring: Terrazzo floor
3. Doors: Aluminum panel swing door, Yongkang Hanfu industry and Trade Co., Ltd
4. Windows: Double layer laminated white full-scale gradient glass, Zhejiang Nanjing Glass Technology Co., Ltd
5. Roofing: Cement mortar plastered the ground, Customized
6. Interior lighting: Embedded wall washing downlight , model: 10W 3500K w °, WAC
7. Interior furniture:White paint wood exhibition cabinet, Jideli wood industry

Share or Add Museum of Poetry to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminum panel swing doorYongkang Hanfu industry and Trade Co., Ltd
Product Spec Sheet
Aluminum panel swing door
Prospine Clinic
next project

Prospine Clinic

Shops
Rua General João Telles, 542 - Bom Fim, Porto Alegre - RS, Brazil - Build completed in 2021
View Project