"MYMU" ...A blissful tranquil residence

"MYMU" ...A blissful tranquil residence

Architect
Nufail Shabana Architects
Location
Vatakara, Calicut, Kerala, India | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Cp FittingsGROHE
sanitary fittingsVitrA Bathrooms
Paint Asian Paints
furnitureDecowood
wooden floorGazzotti

Product Spec Sheet
Cp Fittings
by GROHE
sanitary fittings
Paint
furniture
wooden floor

"MYMU"...A Blissful tranquil residence

Nufail Shabana Architects as Architects

The villa "Mymu" designed for Mr.Noushad and Mrs.Saneera Noushad in an irregular plot justifies the use of space in every nook and corner . The Residence designed for a modern day nuclear family with 4 beds, a living , a family living space ,a dining ,an upper study space and a home theatre .

The interior treated in a tropical color with black granite flooring offers a fresh look to the interior ..The clean crisp and simple lines with a circular pattern used in different elements like partitions ,bed backrests ,door shutters give s a monochromatic and monotonous feel through out the house .

 

The central hall space in ground floor acts as the focus point of the design . The house has been designed on a plot with varying levels and the main entry is given on the East side .

The Subtle décor used in the interior throughout set in the backdrop of the black granite flooring .The one color theme used is mint green against black. The windows used in the house serves the purpose of cross ventilation and the special windows in the central hall space  to sync with the exterior .Ample sunlights and windows ensure good lighting and spacious feel to all spaces .Light floods the internal spaces through the staircore leading to the first floor ..

The partitions and patterns used  throughout the house  have been selected carefully to maintain an airy and open feel throughout the residence .

The outer deck area is a serene space in the residence .The dining room opens up to this area and acts as an extended patio .The landscape has been done carefully to provide ample privacy to this zone as the road abuts the residence on all three sides .

The house has ample facilities including the maid room , store and an extra working kitchen at the rear end .The leveled plot has an added benefit of an extra gate as a service entrance to the plot

The House is firmly grounded with white and mint green façade  with elements which gives  a strong horizontal emphasis to the exterior ..

Project Credits
Saatchi & Saatchi
next project

Saatchi & Saatchi

Offices
555 Aviation Boulevard, El Segundo, Los Angeles, CA, USA - Build completed in 2020
View Project