Nakagawa Century Memorial Hall

Nakagawa Century Memorial Hall

Architect
Masaaki Hisatake Architects
Location
1-1-16 Soohne yamatotakada, Nara, Japan | View Map
Project Year
2022
Category
City Halls

Concert Halls

Memorials
Nakasa Takeshi
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade claddingAica Kogyo Company
Interior lightingPanasonic Corporation
FlooringTOLI Corporation
DoorsUnion
Facade claddingYoshino Gypsum Co.,Ltd.

Product Spec Sheet
Facade cladding
Interior lighting
Flooring
Doors
by Union
Facade cladding

Nakagawa Century Memorial Hall

Masaaki Hisatake Architects as Architects

Background
[A facility for the next generation that aims to contribute to employees, the industry, and the community]

Nakagawa Century Memorial Hall is a complex facility that includes headquarters offices, a training center, and a cafeteria. The cafeteria is open to the public.

photo_credit Nakasa Takeshi
Nakasa Takeshi

key concepts
[A sustainable office that utilizes "traditional Japanese wisdom" and enjoys nature's "greenery, water, wind, and light" with all five senses].

The site is located in a historical place that dates back to the Nara period (710-794), and we aimed to create a place where people who gather here can enjoy "nature" with all five senses.  The traditional Japanese wisdom of " room as one with the garden, light garden, edge space with eaves(Engawa in japanese), skylight, and use of groundwater" was incorporated to create a sustainable environment that makes use of natural energy.

photo_credit Nakasa Takeshi
Nakasa Takeshi

The site is approximately 100m long from north to south, and is divided into two buildings with a courtyard in the center, connected by a bridge. A garden is also located at the north-south edge of the site, and the opening on the gable side facing the garden is entirely made of glass, so that people can see each other during activities. The interior facing the courtyard is also planted with trees, creating a "room as one with the garden. The sound of water echoes pleasantly inside the building as well, thanks to the greenery and water basins placed in various parts of the building. In the center of the building, a stairwell and a "light garden" connected to the stairwell, together with slit windows on the east and west walls, create the flow of "wind". 

photo_credit Nakasa Takeshi
Nakasa Takeshi

The "skylight" has a perforated aluminum panel shade at the top to let in soft sunlight and exhaust heat through the opening at the top.

Some exterior wall surfaces were set back to create an "Engawa. This controls solar radiation and reduces the heat load on the interior spaces.

A cool pit is located in the lower part of the courtyard to provide "natural ventilation using groundwater temperature. Here, people can experience nature with all their senses, such as gentle breezes, soft sunlight, and moist greenery, making it a place of wellbeing for those who are active in the area.

photo_credit Nakasa Takeshi
Nakasa Takeshi

Structure and Materials 
The structure is a steel frame with a 12.5-meter portal frame, creating a flexible one-room space. The exterior is made of Portland cement with aggregate as the core material, reinforced with glass fiber net embedded in the board, and coated with acrylic resin in two colors.The first floor is finished with diatomaceous earth, creating a sense of continuity with the garden soil outside. The furniture is made of Yoshino cedar for local production for local consumption, creating a soft atmosphere and the aroma of wood.

photo_credit Nakasa Takeshi
Nakasa Takeshi

Smart Office
The facilities are designed as smart offices that utilize the latest IOT, such as lighting and air conditioning control by smart devices/face recognition devices/sound masking, to create a non-contact environment.

Team:
Client: Nakagawa Co.,Ltd.
Lead architect: Masaaki Hisatake
Green design: Itsuko Hisatake
Structural /Equipment design: PENTA-OCEAN CONSTRUCTION CO., LTD.
Constructor: PENTA-OCEAN CONSTRUCTION CO., LTD.

photo_credit Nakasa Takeshi
Nakasa Takeshi
photo_credit Nakasa Takeshi
Nakasa Takeshi
photo_credit Terashita Junya
Terashita Junya
photo_credit Terashita Junya
Terashita Junya
Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Yoshino Gypsum Co.,Ltd. / Aica Kogyo Company, Limited
2. Flooring: TOLI Corporation
3. Doors: Union
4. Interior lighting: Panasonic Corporation
5. Interior furniture: Yoshino Chuou Mokuzai Company

Read story in FrançaisEspañolDeutschItaliano and Português

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More

Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces
1 Feb 2023 News
Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces

Treviso-based architecture studio Carlana Mezzalira Pentimalli has completed the Brixen Public Libra... More

Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

BIG's iconic Vancouver skyscraper twists and turns around the regulations
31 Jan 2023 News
BIG's iconic Vancouver skyscraper twists and turns around the regulations

Towering 490 feet above its narrow base, Vancouver House by Bjarke Ingels Group (BIG) twists and exp... More