National Gallery of Australia – South Entrance

National Gallery of Australia – South Entrance

Architect
PTW Architects
Location
Parkes Place, Parkes, Canberra, ACT 2600, Australia | View Map
Project Year
2010
Category
Art Galleries
John Gollings

National Gallery of Australia – South Entrance and Indigenous Australian Galleries

PTW Architects as Architects

The National Gallery of Australia - New Entry and Indigenous Australian Galleries is a major addition to the existing gallery in Australia's capital city, Canberra. The project provides a new identity for the institution without diminishing the character and integrity of the existing gallery building.

 

The new works incorporate a new entrance and associated facilities, 12 new galleries and a function room. It is of a monumental scale and designed to comfortably relate to the adjacent major institutional buildings of the area.  It is an important structure in the landscape of the Parliamentary Triangle and the Griffin city plan.

 

PTW successfully developed the design through consultation with diverse stakeholders and approval authorities. This was presented to parliamentary committees to gain approval. Our role continued through design development to construction documentation and construction attendance through to completion.

 

The design incorporates a major external “Skyspace” installation sculpture designed by American artist James Turrell.  PTW liaised with James Turrell, using three dimensional modelling to document the complex geometric structure comprising a red ochre pyramid base, partially submerged in the ground, surrounded by water. Construction techniques were developed with the contractor for the iconic work.

 

Three dimensional modelling was utilised throughout all stages of the project to effectively communicate the complex architecture and to provide a basis for the construction documentation. Physical models were used at the design phase to explain the design concept and detailed structure.  Modelling assisted in the detailed and thorough coordination of services through complex spaces and was used to assist the construction team with programming, project staging, to visualise design complexities and brief contractors. The client has utilised the three dimensional model to advance the work of their curatorial team and support their marketing campaign.

 

Material Used :
Exterior Materialization
1. Exposed walls and structure: In-situ white coloured concrete; 
2. Exposed framing and columns: Protective coated structural steelwork;
3. Wall cladding: White coloured concete precast panels;
4. Glazing: Double glazing with powdercoated aluminium framing;
5. High level glazing to bathrooms: Sand blasted glass bricks;   
6. Entrance Portal: Polished black granite; 
7. Louves:Powdercoated aluminium;
8. Roof build up: Ballasted roof material with metal capping to skylights.


Interior Materialization
1. Floor material – Entrance areas: Mintaro Slate;
2. Floor material – Function Room: Ironbark Timber;
3. Floor material – Bookshop: Resin based seamless ‘Durafloor‘;
4. Floor material – Galleries: Terrazzo;
5. Floor material - Gallery perimeter angle floor trim: Bronze;  
6. Artwork floor material – Aboriginal memorial: Etched glass gravel;
7. Foyer elevated translucent stone panels – Cairns Marble ‘Bianca Mist‘;
8. Function room and bookshop timber ceiling dowels - Mountain Ash;
9. Aboriginal memorial elevated drum timber cladding – Mountain Ash;
10. Balustrades and handrails - Stainless steel stanchions with patch fitting glazing;
11. Shade systems - Electrically operated interior roller shade systems, metal backed scrim fabric applications and black out applications; 
12. Ceiling material – Galleries: Curved plasterboard frustum leading to double glazed skylight over witha suspended diffuser panel of structural steel and textured glass.

Project Credits
Landscape Architects
Access Consultant
Cost Planner / Quantity Surveyor
Structural Engineer
Civil/Traffic Consultant
Siskiyou House
next project

Siskiyou House

Private Houses
Portland, Oregon, USA - Build completed in 2016
View Project