National Monument Kamp Amersfoort

National Monument Kamp Amersfoort

Architect
Inbo BV
Location
Leusden, Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Museums
Ossip van Duivenbode

National Monument Kamp Amersfoort

Inbo BV as Architects

Seventy-five years after the liberation of the Netherlands from WWII, National Monument Kamp Amersfoort was due for an update. During WWII this concentration camp housed 47.000 prisoners. In 2005 Inbo was commissioned to design a museum at this site. The camp became a place for remembrance. After a few decades, the museum needed a different presentation. After all, every new generation looks at the past differently. We took a fresh look at this underexposed site, of which almost nothing original was left, and created an experienceable event. Part of the grounds of the Police Academy became available.

This meant we could start using the original entrance gate, one of the few remaining authentic elements of the camp. We connected the camp site to the forest. Because none of the original buildings were left, we decided to create a design that centres on the experience of emptiness and detachment. We mapped out a route through the empty exterior space to the new, underground museum and, via the existing pavilion, to the forest where the execution site is located. This route from light to dark and then back to light once more represents the experience.

Almost nothing of the original site remains, so we had to rely on recreating the feeling of isolation, loneliness and terror by other means. The main theme is the route, the transition from the outside world, through a succession of gates and stairs. Visitors leaving the museum follow the route up the stairs. There, they face a direct view of the shooting range with at its extreme end monument ‘The Stone Man’ designed by Frits Sieger (1953).

The architecture and the used materials enhance the experience. The black colour of the interior reinforces the transition from light to dark. The theme of the pavilion is ‘reflection’. Visitors are confronted with their own reflection. The poem by Armando at the entrance of the pavilion also hints at reflection. The new roll call area is surrounded by a fence made of Corten steel lamellas which enforce the impression of being isolated from the outside world.

A new open space with concrete footprints symbolizes the roll call area. Every concentration camp had such a central point at which people had to stand at attention for long periods of time up to three times a day. We marked the perimeter of the vacant space by 4.5 meter high Corten steel fence slats. We reconstructed the former ‘rose garden’, the fenced-off area used to punish people. We also built a model of the original camp.
We moved the surviving murals back into their original location. A partially reconstructed cellar leads visitors to the underground wing (1,126 m²) that houses the permanent collection and a temporary exhibition. There is plenty of room for education. Current themes are used to address universal issues of right and wrong, bias and so on. For one thing, this section shows that discrimination is of all time, not only of WWII. The existing 2005 pavilion accommodates the museum shop and a hospitality venue. At a later stage the forested area will be laid out in accordance with its original purpose as a production forest.

 

Team :
Architects: Inbo BV - Jacques Prins, Tom Hartmanns, Igor Sokolov, Stephanie Zeulevoet
Project coordination (Inbo): Frans Timmers, Bart van Veen
Experience Design: Tinker imagineers
Landscape architect: Juurling [+] Geluk BV
Building contractor: Salverda bouw
NMKA: Willemien Meershoek and Floris van Dijk
Project Coordination and management: Royal HaskoningDHV
Structural Design: Pieters Bouwtechniek
Building Physics: Deerns
Photographer: Mike Bink

Project Credits
Experience Design
Architects
Building Physics
Landscape Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More