Rasín Embankment

Gehry Partners as Architects

Located along the Vltava River, within walking distance of the National Theater and of other prominent cultural facilities, the site for the Nationale-Nederlanden Building is one of only three in the historic district of central Prague on which new construction is being permitted. The site is located at the corner of two streets, adjacent to an unusually shaped public square. In response to the site, the design employs a twin tower scheme at the corner, creating a smooth transition from street to street, while at the same time creating a strong visual focal point. This massing strategy also establishes a sculptural dialogue appropriate to the context of the immediate urban environment.


On the ground level of the building, directly accessible from the river front and from the public square, there is a café, as well as several retail spaces. Additional retail spaces occupy a lower level located below grade. Office spaces occupy the second through the seventh levels of the building, with several unique office spaces and conference rooms located within the twin towers. A restaurant occupies the top level of the building, taking full advantage of the spectacular view of the Prague skyline and the nearby castle.


The twin towers, one developed as a cylindrical solid volume, the other as a tapering glass tower, are supported by a number of sculptural columns, creating a small covered entrance plaza at the ground level of the building. The glass tower is comprised of a double-layer steel-supported glass curtain wall. The interior layer of the curtain wall is the actual wall of the building, with the sculptural outer layer acting as a screen for the office spaces underneath.


The main exterior facade, overlooking the river bank, responds to the rich textures and scale of the adjacent row houses. Its staggered windows and horizontal striations gradually break into a wave pattern that relates to the undulating cornice lines of the lively neighboring river front facades. It is constructed of pre-cast concrete panels with a plaster finish that is common in the local architecture.


On this project, three dimensional computer modeling played a key role in supplementing the traditional methods of documentation, bidding, and quality control. This approach was developed to link the design process more closely to fabrication and construction technologies, and to ensure that costs for the construction of this very unique building were closely controlled.

Dancing House Hotel

GROHE as Manufacturers

Ginger & Fred

The famous Dancing House, also known as Ginger & Fred, was designed in the 1990s by American- Canadian architect Frank Owen Gehry, together with the Czech architect of Croatian origin, Vlado Milunic. In 2016, Luxury Suites company opened a luxurious, four-star DANCING HOUSE HOTEL within it. It contains 40 suites utilising timeless, elegant design. The hotel is located on the Vltava’s right bank and offers an incredible view of Old Town and Prague Castle. For foreign visitors, the Dancing House is an icon of Prague, almost as well-known as Charles Bridge and St Vitus Cathedral.


In the bathrooms the GROHE Lineare series impresses with clear shapes. Like the architectural concept of Dancing House, the interplay between the cylindrical and rectangular shapes creates harmonious aesthetics and dynamic elements. Endless water enjoyment at the foot of the famous Vltava.

Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter