Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
_naturehumaine’s atelier

_naturehumaine’s atelier

Architect
naturehumaine
Location
Plateau Mont-Royal, Montréal QC, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Offices

Private Houses
Ronan Mezière
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SuspensionLambert & Fils
Robinetterie/plomberie: RubiRamacieri Soligo
Aluminum WindowsAlumilex
Concrete floorAtelier B
PeintureBenjamin Moore
CeramicDaltile

Product Spec Sheet
Suspension
Robinetterie/plomberie: Rubi
Aluminum Windows
Concrete floor
Peinture
Ceramic
by Daltile

_naturehumaine’s atelier

naturehumaine as Architects

Naturehumaine is moving into a century-old building on the corner of Gilford Street, in the square left by Mr. Jiji, the emblematic shoemaker of the neighbourhood who retired.

The project aims to restore the building's heritage features and preserve the soul of a local business while giving it a contemporary touch.

The atelier is set up on 2 levels; on the ground floor is the main work area and the meeting room. The basement becomes a kitchen, dining room, material library and archive area.

The major intervention was to renovate the former inner courtyard on the lateral side, to install the main entrance of the office.

This new space serves as a transition threshold before entering the workspace. The largely glazed entrance incorporates a few shelves used to display architectural models. At the back, the meeting room is concealed by a striated glass panel, creating a play of light and movement while preserving the privacy of its occupants.

At the corner street, the south-facing window provides the opportunity to install a large glass floor supported on the existing beams, allowing light to pass through to the basement. It reveals a new intimate space, enveloped by the rough texture of the rubble foundation and exposed ceiling joists.

The structure of the building is characterized by two columns that retain their original blue chosen by the previous occupant of the building, called “bleu de baltes”.

Orchestrating the space organization, these columns lead to the longitudinal arrangement of the offices. A screen of wood and felt blades between the worktables was designed to improve the sound quality of the space.

All the custom-made furniture offered an opportunity for research and experimentation.

The materials used constitute a simple and minimalist palette compiling the favourite materials of naturehumaine’ s achievements, wood, mosaic, concrete floors, textured glass and steel. The aim is to create a work atmosphere propitious to concentration and creativity.

 

Material Used :
1. Aluminum Windows: Alumilex
2. Ceramic: Daltile
3. Robinetterie/plomberie: Rubi by Ramacieri-Soligo
4. Peinture: Benjamin Moore
5. Suspension: Lambert et fils
6. Maple Wood floor: Unik Parquet
7. Concrete floor: Atelier B

This story is available in multiple languages
Project Credits
Can Canyís
next project

Can Canyís

Private Houses
Capdepera, Mallorca, Spain - Build completed in 2019
View Project