Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Nebelhorn | Gipfelstation

Nebelhorn | Gipfelstation

Architect
Architekten Hermann Kaufmann ZT GmbH
Location
Oberstdorf, Germany | View Map
Project Year
2017
Category
Restaurants
Stories By
Juergen Pollak Photographie + Film

Roofinox

Nebelhorn Summit Restaurant

Juergen Pollak Photographie + Film as Photographers

The new summit restaurant atop the Nebelhorn mountain in Germany combines culinary delights with breath-taking alpine views. The building materials needed for its construction had to be flown by helicopter to the site located at an altitude of more than 2,200 metres.

Reliability and strength for severe environment

Roofinox as Roofing and wall cladding

The summit station atop Nebelhorn peak in Germany is located at 2224 m above sea level. It lies at the most exposed location of that mountain at the top of a 600 m high cliff right on the peak.

The design of the building required two main properties of the material to be used. First it needed to melt into the natural surrounding and thus represent a natural surface and material. Second it has to resist severe weather all year round - from ice and snow to blizzards, heat and UV radiation.

HFX stainless of Roofinox was the best choise for this application. Its ultra-matte finish provides an elegant low-gloss finish and a natural material. The mechanical strength of HFX stainless resists all storm, hail and weather extremes.

Roofinox Classic was the surface design chosen for this project, it is 4-times matte and offers easy processing. The traditional texture of double lock standing seam roofing and wall cladding was given a modern touch by altering the panel width and thus harmonising with the summit restaurant alongside.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Roofing and wall claddingRoofinox
Product Spec Sheet
Roofing and wall cladding
Apartment ME
next project

Apartment ME

Apartments
Lisbon, Portugal - Build completed in 2020
View Project