Neubau Zweifeldsporthalle Clara-Wieck-Gymnasium

Neubau Zweifeldsporthalle Clara-Wieck-Gymnasium

Architect
Atelier ST
Location
Planitzer Straße, Zwickau, Germany
Project Year
2019
Category
Sports Centres

Wellness Centres
Simon Menges
Product Spec Sheet

ElementBrand
flooring: linoleum Forbo Flooring Systems
Pro ArchitecturaVilleroy & Boch AG
ManufacturersSCHÜCO
Metall AluminiumKalzip
1146 AluminiumFSB
ManufacturersRZB RUDOLF ZIMMERMAN BAMBERG

Product Spec Sheet
flooring: linoleum
Pro Architectura
Manufacturers
by SCHÜCO
Metall Aluminium
by Kalzip
1146 Aluminium
by FSB
Manufacturers

New two-field sports hall – Clara-Wieck-Gymnasium Zwickau

Atelier ST as Architects

The design idea pursues the goal of solving the architectural conflict between the large volume of the new sports complex and the small-scale buildings in the vicinity. On the other hand, the new building was to be embedded into the existing surrounding landscape without denying its function as two-field sports hall and club sports building. Although comparatively massive, the building blends in well with the grown contours of the terrain due to its set-back upper portion. All the same, precise shapes and shimmering materials allow the building to assert itself confidently in its function as sports hall.

 

The main entrance, a roofed area of generous propertions on the north-western side, gives the building a unique identity and also serves as a small grandstand for the adjacent sports ground. Taking up the terraced shape of the area, the bulk of the sports hall is devided into a circumferential lower section and the higher sports hall proper as centrepiece. Apart from honouring the classic architectural principle of „form follows function“, the symmetrically structured cubage of the building blends into the surrounding area as naturally as if it had always been standing there.

 

In both longitudinal and transverse direction, the new building is designed symmetrically. The foyer opens up to the hall and the transversal access corridor running along it. From here, the sports hall itself is already visible through large panorama windows with seating niches, offering interesting perspectives. Through the corridor it is only a short way to all functional areas of the building.

 

Based on an economical construction grid of 4,45m lengthwise/4,60m across, the new sports hall’s supporting structure is a lightweight steel construction with steel girders. Perforated aluminium panels (perforated sheet metal) serve as a rear-ventilated rainscreen around the building, preventing it to heat up in the summer months. Together with the aluminium windows, the materiality of the facade (anodized aluminium) reduces the maintenance costs of the building.

 

The interior is built with economical, easy to clean and durable materials such as natural rubber floors, combined with sound-insulating wood materials (impact protection and noise reduction).


Material Used:

1. Facade: Kalzip – Metall Aluminium

2. Windows/ doors: Aluminium - Schüco

3. Flooring: linoleum - Forbo

4. Tiles: Villeroy & Boch – Pro Architectura

5. Lighting: Trilux / RZB

6. Door handles: FSB 1146 Aluminium

Project team
Architects
Technical building planing/ electrical planing
Structural engineering
Technical building planing- heating
Museum Garage
next project

Museum Garage

Museums
Miami Design District, Miami, FL, USA - Build completed in 2018
View Project