NeuHouse, Fromet-und-Moses-Mendelssohn-Platz

NeuHouse, Fromet-und-Moses-Mendelssohn-Platz

Architect
GEWERS PUDEWILL
Location
Berlin, Germany | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
©HG Esch Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Architectura SeriesVilleroy & Boch AG
LED LuminairesBEGA
Metris SeriesHansgrohe SE
Tiles, Home SeriesAPE Grupo
Ceramic Brick, Edolo FKGIMA

Product Spec Sheet
Architectura Series
LED Luminaires
by BEGA
Metris Series
Tiles, Home Series
Ceramic Brick, Edolo FK
by GIMA

NeuHouse, Fromet-und-Moses-Mendelssohn-Platz, Berlin

GEWERS PUDEWILL as Architects

An ensemble of new and old architecture in Berlin-Kreuzberg, befitting a neighbourhood full of dynamic contrasts and compelling modern history.

photo_credit ©HG Esch Photography
©HG Esch Photography

The complex design brief for a limited architecture competition included incorporating one of the oldest buildings in Berlin-Kreuzberg, a listed apartment house in a dilapidated state, as well as the challenge of designing a new residential building for the location. The listed structure was restored adhering to building conservation guidelines and an attractive new residential building was constructed as an elongated U-shaped complex directly adjoining the listed house. As a result, the buildings together form a quiet, private courtyard that has been enhanced by landscaped community areas.

photo_credit ©HG Esch Photography
©HG Esch Photography

The new seven-storey construction has two recessed upper floors accommodating spacious terraces. Generous south-facing loggias are staggered intermittently on each level and extensive glazing offers beautiful views of the nearby flower market and the façade of the Jewish Museum.

photo_credit ©HG Esch Photography
©HG Esch Photography

Contemporary in its expression, the building is nevertheless designed to age with dignity. The calm, sculptural exterior façades with their elegant light-coloured clinker cladding are enlivened by the interplay of the loggias that envelope the building. Perforations in the balustrades add visual interest and serve to break up the main façade, providing views to the outside yet retaining privacy. Throughout the building, the flowing lines and curves are repeated and natural materials and surfaces such as brick, wood and bare concrete have been applied.

photo_credit ©HG Esch Photography
©HG Esch Photography

On the ground floor, commercial units for retail or catering use can be accessed via the pedestrianized square. A newly constructed underground parking garage extends under the new building and the inner courtyard. The car park is equipped with a traffic light control system to regulate the incoming and outgoing traffic. Natural ventilation of the underground garage is realized by cross ventilation through light shafts and ceiling openings adjacent to the inner courtyard.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Ceramic Brick, Edolo FK
2. Flooring: Tiles, Home Series, APE
3. Interior lighting: LED Luminaires, 4588.3 / 33601, BEGA
4. Bathroom Fittings: Architectura Series, Villeroy & Boch
5. Bathroom Fixings: Metris Series, HANSGROHE

This story is available in multiple languages
Project Credits
Photographers
Beach Haven House
next project

Beach Haven House

Private Houses
Haven Avenue, Ocean City, New Jersey, USA - Build completed in 2016
View Project