New concrete house in Caviano

New concrete house in Caviano

Architect
Wespi de Meuron Romeo Architects
Location
6578 Caviano, Gambarogno, Tessin, Switzerland
Project Year
2015
Category
Private Houses
HannesHenz,architecture photographer

New concrete house in Caviano

Wespi de Meuron Romeo Architects as Architects

The house, designed as a residence for a family of three persons, was built in the immediate proximity of the architecture office in Caviano on the Lake Maggiore.


In terms of adequate architectural densification new living space should be created on a remaining area of just 128 m2,on the same plot as the architecture office was built in 1981, without damaging the existing qualities. On the contrary, an enrichment of the outer spatial situation should be generated with reasonable densification in context with the existing building.


The building laws determined the outer form of the building, what often happens when leftover plots are developed. The minimal distanceto the road, the minimal distance to the forest, the minimal building distance to the architecture officeas well as the right to build on the limit to the southwest neighbour, create an irregular pentagonal form of totally 79 m² surface. A clear rectangle of 48 m² surface, which is the isolated interior, was integrated in this irregular form.


The polygonal exterior shape and the steep topography of the site let the building appear as an archaic stone block in middle of the forest, this is reinforced by the rough washed concrete surfaces becoming darker by the weathering.


To the mountain-sided street the construction presents itself as a closed, simple one-storey volume. The only opening towards the street is the raw steel gate leading to the entrance court.


A 3 m wide forecourtwith a natural stone pavement and two palms connects the house to the street and upgrade it spatially. To the valley-side, the house appears as a narrow 3-storey tower.


The house is organised on three floors: the top floor on the street level accommodates the entrance, the main living area and dining with the open kitchen, on two sides it’s completely closed and on the other two sides it’s completely vitrified towards the courtyards.


The entrance courtyard on the mountainside protects the house against insight from the street and in the meantime it lets the sunlight in. The inner courtyard on the seaside releases the view to the lake and the mountains through a big roofed opening; while it’s closed wall surfaces reflect the sunlight to the inside.


Both courtyards, each with a wisteria, let the living room becomes a “garden” room and let the inhabitants experience in an unusual intense way the varying atmospheres of the weather and the light.


A skylight above the staircase allows light to penetrateinto the lower floor, which accommodates two bedrooms, each with its own outdoor loggia, the bathroom and the stairs to the cellar, where is the technique and a workspace.


Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More