New Sports Hall Extension in Ghent

New Sports Hall Extension in Ghent

Architect
SADAR+VUGA

Lens°ass architects
Location
Ghent, Belgium | View Map
Project Year
2020
Category
Sports Centres
Julien Lanoo

New Sports Hall Extension in Ghent

SADAR+VUGA as Architects

Sports Hall Extension
The new sports hall becomes a northern gate to the campus. Its monolithic volume is on the northern side lifted up, opening its interior sports ground to a viewing from the surrounding. Namely, an englazed stripe under the cantilevered volume unveils activities indoor to a passer-by, drivers and visitors of the campus. A careful dimensioning of the stripe as well as its connecting to a campus pedestrian route triggers a curiosity of by-passers and attracts them to enter the building. Once inside, a ramp, an access to stands in the cantilevered level, becomes a deviation of the campus pedestrian route, creating a public promenade through the building.

A visual connection between outside and inside which happens on the sports ground is interrupted by positioning a stands level in the cantilevered part of the volume: here the main focus of spectators is a sport or entertaining event on the sports ground and there should be no visual obstacles.

The new sports hall takes advantage of the existing structure: what is there already should be reused and adapted with minimum interventions. Therefore the core space at the end of the existing building gets extended and adapted to house new administration, the gym and the meeting and social areas. It becomes a mediator between the new and the existing sports hall. Its exterior facade becomes the interior wall of the new sports hall.

The monolithic volume of the new sports hall is fairly simple, compact, non-structured and almost abstract.

The wrap of the volume is non-neutral. Its semi reflective concave/convex surface mediates the happenings in its immediate surroundings into the building, creating a context’s blurred and twisted appearance and emphasizing its dynamics. Movement of trains, people passing by or athletes on running tracks reflected in the building surface, together with a projection of the interior sports events create an ever changing appearance of the building. Thus, the monolithic volume of the new sports hall becomes a presentation device of a sports atmosphere of the campus.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More