New University in the Arcispedale Sant'Anna - Competition 2nd prize

New University in the Arcispedale Sant'Anna - Competition 2nd prize

Architect
Studio Ricatti
Location
Ferrara, Italy
Project Year
2014
Category
Universities

New University in the Arcispedale Sant'Anna - Competition 2nd prize

Studio Ricatti as Architects

The project envisions an extremely clear planimetric design: two straight, parallel lines that house classrooms on the ground floor, and faculty offices, a library, and a student’s study hall on the first floor. Two wings extend alongside a wide, central space, that functions as a reception area for faculty and students. The wings are delimited in the NE in the direction of the hospital complex by the administrative offices building unit that is located on a suspended bridge across the main entrance, and they are delimited in the SW by the atrium and foyer of the conference hall, which connects to the passage routes indoors. The routes are clear and the hierarchy of the spaces is likewise efficiently highlighted by differences in character: the corridors, the library, the study hall and the faculty offices located on the upper level are characterized by a “family” of more introverted and closed spaces that open up towards internal garden patios on the same level. On the other hand, large openings characterize the classrooms that are connected to each other by expansive corridors (vast strolling areas) bordering the inner courtyard. Given their dimensions and the materials utilized, the corridors can accommodate university events. The Bar/Restaurant is incorporated in one of the wings in the SE at the end of the hallway, directly connected to the large, central, open-air courtyard. This system of spaces promotes the interaction between internal spaces and areas outside of the building and likewise emphasizes the central role of the entrance courtyard as a reception area and meeting point. The depth of space and the succession of open and closed spaces can be seen when looking towards the courtyard from a standing point just outside the entrance on the street side. The building appears compact when viewing the side wings from the outside but this impression changes radically with a system of opening screens: veiled cladding with metallic netting unfold, revealing a glass box with floor-to-ceiling glassed spaces. The screens have been attentively designed according to the building’s position and provide ideal natural lighting conditions and prevent glares and overheating. The screens, including the entire building envelope, are constructed using high quality, wear-resistant copper alloys. The aesthetic quality of copper is in line with a new concept that creates high-impact to the university’s façades; it enhances the university’s presence within the hospital complex and renders the building itself immediately recognizable. A reduced use of color and of the surface treatments of the materials used, the clear geometry and the subsequent organization of the façades, all emphasize the intentional underlying formal sobriety –a neutrality, or better yet, a de-contextualization that sets the new building apart from the hospital complex. In short, the new building will provide a clear and neutral frame that fosters a positive learning and teaching environment.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More