New York with a touch of Mediterranean

New York with a touch of Mediterranean

Architect
Eyal Apple
Location
Hod Hasharon, Israel | View Map
Category
Private Houses
Shai Epstein

New York with a touch of Mediterranean

Eyal Apple as Architects

The homeowners, a couple and their three young children, purchased a plot of land in Hod Hasharon with the intention of building a dream home that would incorporate flavors from their travels as a couple, prior to having kids. The couple approached architect Eyal Apple and his wife Alona Apple, an Interior Designer, with a wealth of ideas and pictures of other properties they liked, which served as inspiration. With a love for architecture and a flair for design, the couple wanted a unique property that would stand out in the urban setting of the city and display features that are different to its neighboring houses.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

Arch. Apple chose to combine a variety of materials and textures in the property such as exposed concrete, natural stone, and wood cladding, creating an elegant and modern design with unusual and interesting geometric shapes.The couple wanted an inviting and spacious property, and as such Arch. Apple designed large openings that seamlessly blend the interior with the outdoors. A path surrounded by greenery leads to the entrance door which is large and welcoming. The house is practically wrapped in large windows allowing the indoor and outdoor areas to complement each other.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

The waterfall swimming pool was designed as the garden’s focal feature, giving it a unique feel that continues inside the property, one of freedom, nature and light. The waterfall greets visitors upon entering the property, and the gentle trickling of the water into the pool that runs alongside the pathway, gives a sense of calm and serenity.The entrance to the main living space is through a New-York loft style high-ceiling entrance hall that leads to a large open space fitted with a kitchen, a dining room, and a lounge. The open space was fitted with modern-industrial large concrete slabs that make the space appear bigger. An exposed concrete power wall was built in the center of the living room and is home to the a/c system, fireplace, TV, and audio/video system.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

The small circular indentations that Arch. Apple created in the wall were done to reinforce the concrete slabs and enhance the property’s modern style. “We chose a minimalist design for the lounge that was achieved by introducing a grey couch, a black dining table and chairs”, explains the designer.The kitchen was designed in chunky wood and stainless steel, durable materials with a strong design presence that create a clean practical and aesthetic space. A wine fridge adds a luxurious touch.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

Cylindrical black pillars were used for structural support allowing the windows to be solely decorative. As such, the large windows can be opened in any direction creating a spacious feel, one of the property’s key trademarks.The dining area, which sports a recurring motif of exposed steel pillars, is spacious and overlooks the garden from every angle, practically integrating the garden into the living space and giving a sense of sitting outdoors.The main power wall conceals a small family room behind it, guest toilets and a cloakroom. The entrance to the home office, which was fitted with a black iron library, can be accessed from either side of the power wall.The designer chose to display artwork by Israeli artists in the open space, contributing to its modern New-York vibe.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

The stairs are made of chunky wood, a material that acts as somewhat of a contrast to the exposed concrete yet continues the airy concept that runs throughout the house. The stairs are suspended from the wall and seem like they are floating in the air. As a result, the staircase doesn’t obstruct the space, which is fully visible from every angle. The element that is often central now becomes weightless, blending in with the property and continuing the design approach of transparency and minimalism.The children’s bedrooms are located on the top level. Each bedroom was custom designed with different cheerful colors and a unique design touch that maintains the property’s modern concept. Colors, diagonal lines, wallpaper, and graffiti elements align with the overall design concept as well as the personality of each of the children.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

The master bedroom is very indulgent. Parquet cladding and velvet upholstery were used to enhance the space along with depth of color and textures. “We wanted the room to exude a sense of calm, warmth and elegance by introducing royal-navy as the dominant color”, explains the designer. We decided not to fit a walk-in wardrobe but rather a seven-meter-long cupboard. The floor-to-ceiling cupboard was painted the same color as the walls and so it disappears in the space. To make it unique, it was fitted with black cubes that are used as open shelves for works of art and light fixtures were fitted in the ceiling. Sliding glass doors provide access to a balcony for outdoor seating whilst giving the bedroom a spacious feel and a sense of continuity into the outdoors.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

The bathroom includes a free-standing bath as well as a large sink and shower. The materials in the bathroom continue the modern industrial design theme with exposed concrete style granite porcelain tiles, natural wood, and a white Corian sink, as well as matt black carpentry and aluminum elements.The lighting across the property is unique and cleverly designed. Each bedroom was fitted with a ceiling fan including the outdoor pergola. The light fittings double as design elements and were carefully chosen. A combination of cold and warm lighting dotted around the property can be adjusted to create a different ambience around the house.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

The family entertains often so the outdoor space was designed to be unique as a result. The garden is in constant use by the family whether they are entertaining or not and thus much emphasis was put on its design. It includes a meticulously thought through swimming-pool, the safety of which was carefully considered due to the young children. The outdoor space includes an outdoor kitchen, a cozy seating corner, and greenery that embraces the area, injects color, and provides the right amount of shade.

photo_credit Shai Epstein
Shai Epstein

The 3.5 x 9m pool contains seating areas for adults as well as children. “This is a very aesthetic pool. The water’s edge meets the pool rim and overflows into the pool drains”, says the designer. The pool has a clean design and is easy to maintain. A deep blue mosaic emphasizes the sense of clarity, giving the area a Mediterranean feel of sea and freedom.An exposed concrete exterior wraps the house from its facade to the back wall and corresponds with the power wall in the lounge, creating a dialogue between the external architecture and the interior design.

Team:
Architect: Eyal Apple
Interior design: Alona Apple

Material Used:
1. Construction Supervisor - Jackie Ben Shabbat
2. Windows; Aluminum - “Castan Aluminum”
3. Floor;  Smoothed concrete flooring - Grey Design; Raviv Cohen
4. Entrance door - “Aperto”
5. Kitchen - Semel Kitchens
6. Kitchen countertops; Stainless steel - “Totchani”
7. Furniture - Arena Furniture
8. Art - Itay Magen 
9. Accessories - Floralis
10. Stairs - steel covered with wood “Sulam Yaacov” 
11. Carpentry - “Zedka”
12. Pool - “Plagim”

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Entrance doorAperto
FurnitureArena Furniture
KitchenSemel Kitchens
CarpentryZedka
Product Spec Sheet
Entrance door
by Aperto
Furniture
Kitchen
Carpentry
by Zedka
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More