Nobel Quran Oasis

Nobel Quran Oasis

Architect
Gerber Architekten
Location
Medina, Saudi Arabia
Project Year
2014
Category
Museums

Nobel Quran Oasis

Gerber Architekten as Architects

The new museum for the Quran, located in the holy city of Al Madinah al Munawarah, makes a contrast to the barren volvanic landscape with its verdant centre – like a modern oasis. Embedded in a Wadi, the design exploits the topography of this dried-up stream and allows it to be re-experienced as a newly-formed oasis. The roof of the „Nobel Quran Oasis“ will be constructed as a three dimensional sculpture of simple geometric figures reminiscent of traditional Islamic ornamentation and will be entirely covered with gold photovoltaic elements. The landscape design refers to the classical gardens of the Arab world and illustrates central elements of Quran teaching.


Madinah al-Munawarah, also known as the radiant city, is after Makkah the most important city for pilgrims of the Islamic faith. The site of around 200,000 m² intended for the „Nobel Quran Oasis“ is located to the north-east of the city centre, about 12 km from the Prophet’s mosque and in the immediate vicinity of the Prince Muhammad ibn Abdul Aziz airport. The surrounding area consists of a volcanic landscape and the dried up Wadi. Using this topography as a starting point, Gerber Architekten have developed a verdant cultural oasis at it‘s centre. The shape of the building is derived from traditional Islamic ornamentation. Simple geometric figures are combined in concentric rings to create a sculptural unity.


The museum will be accessed via two terraced entrance areas at each end of the former Wadi. The visitor enters the underground central plaza, a foyer which extends over all levels as an atrium, receiving natural daylight through the perforated roof.


The heart of the building will be the exhibition space in the first floor. It is based on five cores, the five pillars of islam (Shahada, Salat, Zakat, Sawm und Hajj). The column-free exhibition spaces are organized into three interactive routes, which interpret the history of Islamic culture and the Quran. The dramatic golden roof landscape produces a variety of lighting atmospheres inside the exhibition areas. Direct, indirect and filtered light is precisely deployed and the atmosphere is intensified by changing ceiling heights.


A conference centre for trade fairs, a library, an auditorium, seminary rooms, a mediatheque and educational area are placed on two levels around the plaza. Patio courtyards with different themes are placed between the different areas, to function not only as botanical gardens but also to inform the different target groups of visitors about plants in Quran teaching.


The building has a total area of 100,000m² GFA and the building costs are estimated to be $175 million US.


The Nobel Quran Oasis is envisioned as a unique place, sensitively inserted into the landscape but also visible from a distance as a typographic icon.


Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More