North Fitzroy Library and Community Hub

North Fitzroy Library and Community Hub

Architect
GroupGSA
Location
St Georges Rd, Northcote VIC, Australia | View Map
Project Year
2017
Category
Libraries
Tom Hutton

North Fitzroy Library and Community Hub

Nordic Copper from Aurubis Finland as Facades, Shading, Transparent structures

Gently curving, perforated “Nordic Brass” solar screens help to define the character of a key community building in Melbourne, Australia. They also enhance its sustainability, recognized by a 6-Star highest ‘Greenstar’ rating.

Designed by architects GroupGSA, the North Fitzroy Library and Community Hub is a three-story building incorporating a library, Maternal Child Health Facility and various community spaces. The tapered site presents long facades to the east and west, whilst leaving little room for controlled northern solar exposure. The design concept overcomes that restriction by introducing a northern facade that is sequentially stepped along the West Axis, allowing controlled northern light to flood the building whilst shielding it from the western and eastern sun.

The eastern façade allows glimpses into the building, particularly at night, with views out to the public urban space. Much of the glazing is shielded by the curved, vertical screens of perforated copper, each one offset against the next. The pattern formed by the perforations in the brass, executed by the fabricator, is derived from the dappled light patterns from the trees in the adjacent Edinburgh Gardens and a gesture towards bringing elements of the natural environment into the built form.

This theme continues internally with perforated copper applied to internal features such as the reception desk. Brass copper – which can also be supplied pre-weathered – is an alloy of copper and zinc with a distinctive golden yellow color. When exposed to the atmosphere, the surface begins to darken within weeks and can change to a dark brown in around a year.

The project’s various community-focused facilities include a new home for the City of Yarra’s International House, a cross-generational meeting place for people of different cultures and ethnicities. The design’s flexibility is manifested by distillation of cellular supporting spaces to the south and open flexible spaces to the north. The first floor is divided between maternal and child health facilities, including two playgroup rooms and library. The second floor is focused on community facilities with large divisible spaces, commercial kitchen and shared community office.

A rooftop garden, part-shielded by the transparent copper screens, connects the northern portion of the second and first floors via a cascading design of planters and informal seating. This garden serves as an extension of both community and library spaces by providing a protected external garden space for interaction and study.

 

Project Credits
Facades, Shading, Transparent structures
Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Facades, Shading, Transparent structuresNordic Copper from Aurubis Finland
Product Spec Sheet
Facades, Shading, Transparent structures
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More