Nuevo Puente de Triana en Xàbia
Milena Villalba

New Triana Bridge in Javea

FVAI STRUCTURES ARCHITECTURES as Architects

The new Triana's Bridge is located in the continuity of the Mediterranean Avenue of Javea (Alicante), which runs along the seaside. FVAI has made an effort of minimalism and respect for the natural context, placing the structural beams at the center of the deck, hidden by two-and-a-half meters cantilever sidewalks. The complexity of this project lies in the definition of a very simple structure which is discreetly and elegantly related to the landscape and the existing promenade.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

A slender structure with two prestressed concrete box girders has been proposed. Reinforced concrete was chosen since it reduces the bridge’s maintenance and ensures durability in coastal environments. The new road connection had to be reopened in the shortest possible time. For this reason, micropile foundations and precast structures were employed.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The wooden sidewalks are both a bike path and a pedestrian crossing. Moreover, the wooden decking defines a system of sidewalks that raises above the road and maintains the continuity of the promenade along the seaside. The pedestrian route continues outside the bridge following the promenade that leads to the marina.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The gap between the sidewalk and the concrete structure is visually reinforced by the railings design. These stainless steel railings seek visual slenderness and calm integration. The barriers that separate vehicles and pedestrians incorporate the lighting system inside the handrails.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

Four new lampposts, located three meters away from the edge of the bridge, have been installed in the transitions towards the new infrastructure. It was sought to carry out a work in which only a few details operate, giving priority to pedestrians over vehicles and discreetly arising the nautical spirit at the border between the city and the sea.

photo_credit FVAI
FVAI
photo_credit FVAI
FVAI

Read story in Español

Project Credits
Product Spec Sheet

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More