Nydalen Metro Station Extension

Nydalen Metro Station Extension

Architect
Kristin Jarmund Architects
Location
Oslo, Norway
Project Year
2016
Category
Subway Stations

Train stations
Stories By
Kristin Jarmund Architects

Ole Jørgen Ness/Nesstudio
Gitte Boge

Nydalen Metro Station Extension

Kristin Jarmund Architects as Architects

Nydalen station was opened in August 2003 and has acted as a catalyst for the expansion of the area including the new management school (BI), restaurants, cafes and housing. As a result of this expansion, there were an increased number of people using the underground station, and its original design capacity of 900 people was quickly surpassed. A renovation of the station was thus necessary; bringing capacity up to 1200.


This capacity increase entailed extensive work on both eastern and western entrance pavilions as well as on the platform itself.


The eastern pavilion was modified and rebuilt with careful consideration to the original concept and materials. Covered bicycle parking was integrated, entrances were increased from one to three and escalators down to the platform increased from two to three. The original art project located along the escalators, “Tunnel of Light”, suffered from neglect and technical problems and was replaced by a 100m2 ceiling artwork designed by Ole Jørgen Ness. The ceiling is a 3 dimensional “raft” hanging in a glass house above the escalators and is visible from both inside and out.


The western pavilion was similarly upgraded and integrated into the renovation of Torgbygget, while down at the platform, ceiling height was raised and fire safety rooms for disabled passengers established.


The renovation was completed while the station was in full use.


Nydalen Metro Station Extension

Ole Jørgen Ness/Nesstudio as Artists

The departure for a feature ceiling artwork at the extension of Nydalen Metro station was an improvised abstracted painting by artist Ole Jørgen Ness which was photographed, scaled up and printed on a film which was then mounted on aluminium panels. The painted consisted of 18 interconnected pieces, each measuring 100 x 70 cm.


The artist and architects collaborated together to develop this design so that it appears not only as a two dimensional artwork, but a three dimensional form using the vertical surfaces of the ceiling raft. Part of the technical collaboration was to detail how the artwork could be mounted onto structural steel using a series of aluminium profiles. The architects also worked with the architect to determine how to integrate special fire detectors into the artwork that comply with the fire regulations yet cannot be seen.


More from the Artist:


“Tunnel of Light”, suffered from neglect and technical problems and was replaced by a 100m2 ceiling artwork designed by Ole Jørgen Ness. The ceiling is a 3 dimensional “raft” hanging in a glass house above the escalators and is visible from both inside and out.

Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersKone
ManufacturersSapa Building System
ManufacturersSchindler Elevator
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Kone
Manufacturers
Manufacturers
Estonian National Museum
next project

Estonian National Museum

Museums
Tartu, Estonia
View Project