Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Office Building for the World Trade Center Almeda Park

Office Building for the World Trade Center Almeda Park

Architect
Mateo Arquitectura
Location
Cornellà, Spain
Project Year
2004
Category
Offices
Pedro Pegenaute

Office Building for the World Trade Center Almeda Park

Mateo Arquitectura as Architects

In the Cornellà Business Park, promoted by the World Trade Centre, we must propose architectural alternatives based on the functional logic already tested and experienced by the ownership, concerning the planned urban concepts. We had to propose alternatives for two types of situations: the normal buildings, following the streets, and the corner building. Our proposals are aimed basically at the following questions:


FLOOR TYPE


A constructed band with a 16-metre span around a courtyard. The stairs and lifts as elements added to the structure to prevent its impact. The logic of the floor allows great operative flexibility with spaces for renting of a large variety of sizes with a minimal repercussion on the common elements. The halls on the floor have natural light and particular attention is paid to their finishes.


THE COURTYARD


This is the central element or our proposal. On the one hand it is the emblematic area of the building that gives it a different tone. It is also a space with specific energy requirements. We aim to base our proposals on the traditional Mediterranean models present and operative in our culture. The street buildings, with a single access from the garden, and the courtyard forming part of a complex, articulated sequence of elements. A first area, the atrium, welcomes us. With a height of three floors and conditioned with natural materials (wood) it houses the control, concierge and directory. Connected directly to the main courtyard, the first part of which is hard, paved sandstone and protected from the rain, and open in the final section, where a Mediterranean garden with local vegetation finishes off the perspective. This part is protected from the sun and allows natural ventilation while generating a microclimate conditioned naturally, prepared for our warm climate.

Project Credits
Engineers
Engineers
Engineers
Product Spec Sheet

grippomurzi
next project

grippomurzi

Apartments
Civitavecchia, Metropolitan City of Rome, Italy - Build completed in 2021
View Project