Öjersjö

Öjersjö

Private Houses
Västra Götaland, Sweden - Build completed in 2017
Bert Leandersson

Öjersjö

Bornstein Lyckefors Arkitekter as Architects

Located east of Gothenburg, the Öjersjö-house is a modest dwelling overlooking the lake Stora Kåsjön. 


Designed by Swedish Bornstein Lyckefors Architects and built by Boart Svenska designhem Villa Öjersjö is a contemporary black wooden house. The dwelling interweaves with the site in a concept where the program is “swept under the carpet” by lifting the landscape.


The leading architect behind the project, Andreas Lyckefors, describes the process:
-”The main challenge was to fit program and volume into the complex context without compromising lake view and privacy issues for the dwelling and doing so in one draw with the pencil. Our client, Max Moreira at Boart Svenska Designhem, lived in a house behind the site of the new building. Adding his concerns to the city’s regulations connected to the site created a small widow to place the house on site.


Lyckefors continues: -”We introduced the idea of lifting the landscape and use it as a straight surface to frame the program of the building. That allowed us to create a balance between solitariness and interaction with the surrounding urban texture while it keeping the design together in one gesture. The house is closed towards the street and open to the west and the view. The tilted roof structure also creates a dynamic interior with different heights and levels.


The Öjersö-house is a wooden house with a solid tree interior. The exterior is boards with black calcimine colour. The dark exterior is put in contrast to the solid wood interior.


The roof has a smooth gradient, leading from the bottom floor containing the garage, towards the main point. The contours of the surrounding landscape is covered in 3 volumes, in cubic forms. The garage, living room and the remaining house acquire extra space because of the porch roof that ends 2,5 floors up into the highest point of the house.


Design team: Andreas Lyckefors, Per Bornstein, Johan Olsson, Petr Herman, Caroline Jokiniemi, Viktor Stansvik

Size: 270 sqm, Garage 27 sqm

Project team
Ecuador's Pavilion Exposition Milano
next project

Ecuador's Pavilion Exposition Milano

Pavilions
Milan, Metropolitan City of Milan, Italy - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter