Olive Tree Stone House in Peloponnese

Olive Tree Stone House in Peloponnese

Architect
Architectural Studio Ivana Lukovic

Alexandra Arampatzi

Stanford Rabbit
Location
Kalamia, Greece | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Photo by Ivana Lukovic

Olive Tree Stone House in Peloponnese

Architectural Studio Ivana Lukovic as Author

The house was built in the village Kalamia for the young couple with three children, as a retreat from the everyday urban life. The morphology of the place, the slope with a 6m height difference from the top to the bottom, with a view to the Gulf of Corinth along with olive groves, led to the decision of creating a  house with low, humble, stone, stable-like, almost disappearing  elevation from the street side, that develops into the prominent, two levels building from the garden side.

Approached by comfortable ramp, entrance level is the public area of the building, which relates to outdoor, “piazza-like” uncovered space. Through the large openings, contact with nature, stars-watching and distant, unobstructed view to the sea is enabled. Additional openings were created on the roof, South-West, and North-East side of the building to improve natural light and ventilation. Communication with the garden is established by transparent, custom made, concrete staircase.

At the lower level, interior corridor’s intertwining of natural and artificial light allows for a cave-like atmosphere of private area. Direct garden access from the bedrooms and guest suite is generated with two semi-atriums that play the role of contemplation places. In a separate stone and metal construction, among Mediterranean plants, it is possible to experience cooking and dining “al fresco”. Along with the mentioned purpose, on the South-West section of the metal construction is predicted positioning of solar vacuum tube to avoid solar panels on the roof of the main dwelling.

Natural materials applied on the elevations and in interior are inspired by contemporary rural buildings with industrial feel: local Thiva stone; grey roof tiles; black aluminum façade windows frames; washed-wood shutters; black metal railing; white-oil treated OSB and cement mortar in two shades.

It is important to emphasize that the entire 140m2 of habitable, custom made space, is built on the restricted means. However, thanks to the close collaboration between the Client, Architect and Contractor, the initial architectural proposal was not compromised.

Project Credits
Product Spec Sheet

LVS.house
next project

LVS.house

Private Houses
Tân Bình, Sài Gòn, Vietnam - Build completed in 2020
View Project