ONA House

ONA House

Architect
Anna Solaz - Estudi d'Arquitectura
Location
Llíria, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Housing

ONA House. Transformation of a vacant office into housing

Anna Solaz - Estudi d'Arquitectura as Architects

ANNA SOLAZ brings new life to this existing office by transforming it into housing. The renovation is conceived from the varying demands that take place through a building’s life by creating a flexible and interactive interior, adapting to the existing conditions of an office built 25 years ago.

Caption
Caption

The existing building was characterized by open spaces and the use of noble materials such as concrete, metal, terrazzo and glass, in addition to colored surfaces.

After more than 25 years functioning as an office this project starts from the proposal of maintaining an important part as an Architecture Office while dedicating the rest of the space to the house. To carry out this transformation a very few new elements are introduced. The renovation is conceived from enhancing the existing while adding one layer of time; respecting the rules of the existing building and allowing it to perhaps add new layers, rooms or uses on the future.

Caption
Caption
Caption

The space connected to the access of the building, characterized by its glazed double height and its staircase is dedicated to the office, while the space facing the opposite façade is dedicated to the house.

 

The translucent glass partitions that used to divide offices are disassembled and reassembled into sliding doors that separate the house from the office. White lacquered frames with rounded geometry are added in line with different elements of the house.

Caption
Caption

The previous walls that hid the spiral staircase are removed to enhance the stair that now becomes the heart of the house.

In the renovation of the building two types of elements are distinguished. Concrete and birch wood are used on the elements that belong to a fixed layer, the one that gives service to the house and will remain unchanged in contrast to mobile or lighter elements where color is used, like in the furniture, curtains and bars.

Caption
Caption
Caption
Caption
Caption
Caption

 

Caption

 

 

This story is available in multiple languages
Share or Add ONA House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersJung HQ
ManufacturersACB Iluminación
Product Spec Sheet
Oregon State University Gladys Valley Marine
next project

Oregon State University Gladys Valley Marine

Universities
Newport, Oregon, USA - Build completed in 2020
View Project