Op Dreef Student housing

Op Dreef Student housing

Architect
Team V Architecture
Location
Brailledreef, Utrecht, Netherlands | View Map
Category
Student Housing
Team V Architecture

Op Dreef Student Housing

Team V Architecture as Architects

Client

Van Wijnen and IC NetherlandsCollaboration

Urban Sync, fUSE Studio, Viac, Deerns


Program

Student housing complex including 1,400 m2 of collective facilities including a bicycle storage and 1,000 m2 of public facilities and 629 student apartments: 491 stand-alone apartments of approximately 22 m2, 108 units with shared facilities (6 per group) and larger studios and apartments for disabled people of approximately 55 m2. Total: 25.000 m2 gfa.


A residential neighborhood Overvecht in the outskirts of Utrecht (NL) will be enriched with a new landmark building: the distinctively green student housing project ‘Op Dreef’. Two towers rise gradually out of the building block, creating a continuing series of green terraces. Parallel to the terraces, two cut-outs in the light brick facades escalate diagonally from the ground floor up, accentuating the stepped building shape. They literally bring air and activity into the façade and ensure the connection to the adjacent buildings. Along these lively voids collective theme rooms are positioned, such as the library and a laundry bar.


‘Op Dreef’ gives shape to the concept of Healthy Urban Living. The succession of green outdoor terraces and various sports facilities, such as a boot camp track and gym, encourages students to have a more healthy, active and social lifestyle. Large windows with French balconies, collective roof gardens and a pleasant courtyard provide students with a green, light and healthy living environment. Appealing facilities on the ground floor, such as a training restaurant, an innovation lab in the field of Healthy Urban Living and a coffee bar with adjoining study area and film room, will bridge the gap between the students and the current residents.


Project Credits
Randolph House
next project

Randolph House

Private Houses
Hawthorn VIC, Australia - Build completed in 2018
View Project