Opificio Golinelli - Citadel for knowledge and culture

Opificio Golinelli - Citadel for knowledge and culture

Architect
diverserighestudio
Location
Bologna, via Paolo Nanni Costa n.14, Italy | View Map
Project Year
2015
Category
Workshops
Stories By
diverserighestudio
Giovanni Bortolani
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade systemsSCHÜCO
LightingZumtobel Lighting Gmbh
policarbonate panelsRODECA GmbH
Structural SteelAlfa Metal
FurnitureArredo Uno s.r.l.
Sound absorbing systemsCELENIT

Product Spec Sheet
Facade systems
by SCHÜCO
policarbonate panels
Structural Steel
Furniture
Sound absorbing systems
by CELENIT

Opificio Golinelli - Citadel for knowledge and culture

diverserighestudio as Architects

In October 2015 Fondazione Golinelli and diverserighestudio (Simone Gheduzzi, Nicola Rimondi, Gabriele Sorichetti) have opened an architectural structure with a new conception: Opificio Golinelli. The aim is clear: to educate people about the scientific aspects of art and the artistic intuition of science, bringing out their affinities in a perspective of implementation of creative thinking. What color is a borderline? is the question posed by diverserighestudio, in order to grasp the architectural solutions that might make it possible to think of the "threshold" as a system of transcendence.


Architecture can thus imply the creation of the boundary, the design of the border. That border has the characteristic of welcoming movement, of sharpening or erasing differences. It can be rigid or elastic at the same time. The traces of life gather on it and dissolve. It permits microscopic reading of signs and, at the same time, comprehension of universal systems. The impossibility of its determination implies the highest degree of freedom that can be assigned to a contemporary "architectural frontier."


The Opificio is seen in terms of a citadel metaphor in which all the activities take on the form of ideal containers, icons of symbolic places in our urban environment, like the City Hall, the School, the Worksite that represents the ongoing work required by a City for its life. Then there is public space, ready to host multiple activities and functions, to sustain social life by means of shared services. The result is an architecture with an intimate dimension, connected with the study and work that happen inside the ideal containers, and a relational system positioned at the connections of the activities.


This character of openness had led to the design of a space with a local exterior, renovating an existing industrial building that is contextualized, and a global interior, interconnected with the world through open work modes, built according to three generating principles with which to contribute to encourage study and experimentation:


- The strategy of the unfinished: this calls for the non-occupation of the entire available internal space, allowing the Opificio to be flexible over time, since the development of the facility is not predictable. - The architectural paradox: the idea is to contrast the vision of scientific study, accustomed to using tools that permit enlargement of a particular, infinitely small element, with a more conceptual vision, towards the sky, the infinitely large. - Architectural synesthesia: to imagine an architecture that besides being an ideal container for study and research can also be an ideal setting for artistic display, simultaneously responding to two educational needs.


The Opificio has been praised by critics as an example of a regenerated industrial facility, a fertile place for scientific experimentation and social innovation. In fact, looking at these places inside urban development means forecasting the major themes of research on the complex city, redefining the meaning of “state of abandon” and permitting a reinterpretation that includes such spaces; from negative meaning to project meaning, as a social and cultural catalyst, an opportunity for metamorphosis of uses and spaces which, once rethought, come back to life by recycling what already exists.


Project Credits
Landscape Architects
Sound absorbing systems
The studio plug-in
next project

The studio plug-in

Private Houses
Nawala, Sri Jayawardenepura Kotte, Sri Lanka - Build completed in 2019
View Project