Organic vegetables transformation plant in Saint-Herblain

Organic vegetables transformation plant in Saint-Herblain

Architect
Mabire Reich
Location
Saint-Herblain, France | View Map
Project Year
2016
Category
Pavilions

Organic vegetables transformation plant in Saint-Herblain

Mabire Reich as Architects

A short food supply chain project


Connecting organic vegetables production with catering is the project developped by the Pays de la Loire disctrict. Central point between farm and fork, the unit is dimensioned corresponding the territory scale defined for a short supply chain project. The plant is the unity of place of the chain, a kind of architectural synechdoche, a part the represent the whole.


Repeatability / Contextuality


We imagined the plant as a sheltered process, combining repeatability and context adaptation. Process is permanent, and can be repeated in different territories. Facades and roof are the shelter that refers to the context, Lycée Jules Rieffel here. Lycée is located in a large territory fringe, framed by two major roads of Nantes area. A piece of contryside you go to passing through the generic commercial architecture that bords most major french cities.


Architecture / Landscape


The Lycée is made of an odd architecture, a kind of Oxford-like made in the 80’s. Not the design we wanted to follow, but a design we had to position in retlation to because of its expressivity. We choose to look the landscape qualities of the site. Espacially toward the « Garden in Movement », developped by french landscape architect Gilles Clement at the north side of the large Lycée area. We combined the image of the vine, strong geometry supporting plant, with weaved wicker. Weaved wicker represents at the same time the basket in which you put the fresh cut vegetables and the interlacings and stacking of branches that animates the Garden in Movement.


Pocess / Shelter


The building consists in 2 volumes made of prefabricated elements, sheltered by a large roof. First volume welcomes the process area and a technical area facing the service courtyard. Second volume is dedicated to office and vestiaries.


The gap between these volumes is a pedagogical corridor that allows to see the process ongoing without entering hygienically ruled zone..


Short supply chain applied to Architecture


We put in abyme the short supply chain, applying it to Architecture: - we used local woods. - heat extracted from process zone (8°C in work and storage areas) is used to warm water. - alagooning area has been set. - water used for process is UV treated to be sent back into the first process operations that consumes 85% of the water consumption. The 15% remaining are used to water vegetable cultivated nearby.


A delicate insertion


The plant disposal preserves the landscape qualities of the site. The vehicule access is located on north of a band of trees, that frame, with the existing building, the plant entrance. The implantation bias minimizes the visual impact of the service courtyard. Better grass than rolled asphalt ! Perspective toward plant entrance is magnified by light alignement and a fold in the façade.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More