ORIGAMI BOX – UhanTechnos HQ Office

ORIGAMI BOX – UhanTechnos HQ Office

Architect
MMKM associates
Location
781-1, Magok-dong, Gangseo-gu, Seoul, South Korea | View Map
Project Year
2017
Category
Offices
Hanul Lee

ORIGAMI BOX – UhanTechnos HQ Office

MMKM associates as Architects

On April 2015, Yuhantechnos Co., Ltd. a middle-sized company providing IT solutions of logistics distribution has commissioned a new head office building project. To meet the client, when I visited the office located in an apartment-type factory, I found the typical problem of the apartment-type factory that as the width and depth of building is long and the ceiling height is low, the working environment of workers in the center of business space is becoming poor.

To design the space with dignity for the HQ. building of the growing middle-sized company, I divided the office area and service area and connected them by an atrium of the first floor and second floor and a courtyard of the third floor and fourth floor. By connecting the bridge outside of the atrium on the second floor and over the courtyard on the fourth floor, I provided the outside resting space at each floor. In addition, I made workers feel the sufficient openness in any space of office area by reducing the depth of the space and raising the height of ceiling and making the inside space facing the atrium and courtyard.

To prevent the strong sunlight in the afternoon from south-west, I arranged a series of long hexagonal aluminum sheets toward south-west corner correctly and connected the other series of glasses among them, and the glass part of the west façade faces north-west and that of the south façade faces south-east. As a result, looking at the building from south-west corner, the building becomes origami shape that west façade and south façade are correctly symmetric.

The image created by the appearance of the building is changing according to the view, time and climate condition. The building appearance with looking-folded origami shape produces very changeable image according to the position of viewer. In addition, aluminum sheet and glasses encounter the harmony of sun and sky which doubles the change. As a result, the shape of stationary building produces new images continuously according to the situation.

 

Material used :
1. Facade cladding: Aluminum Mullion + Low E Glass / Aluminum Sheet, Granite Panel
2. Structure: Reinforced Concrete
3. Interior Finish: Travertine Marble Tile / Granite Panel / Water Paint on Gypsum Board

Project Credits
Product Spec Sheet

VF Corporation
next project

VF Corporation

Offices
Denver, Colorado, USA - Build completed in 2021
View Project