Orthodontics Only

Orthodontics Only

Architect
IA Interior Architects
Location
Coral Gables, Florida, United States | View Map
Project Year
2020
Category
Shops

Hospitals
Andrea Calo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acoustical Ceiling TilesArmstrong Ceilings US
Ultima
Optima Tegular
Plastic LaminatesTreefrog
Washed Walnut Grove
Carpet TilesInterface
Plastic LaminatesFormica Group
Solid Surface MaterialCaesarstone
Plastic Laminates3M

Product Spec Sheet
Acoustical Ceiling Tiles
Optima Tegular, Ultima by Armstrong Ceilings US
Plastic Laminates
Washed Walnut Grove by Treefrog
Carpet Tiles
Plastic Laminates
Solid Surface Material
Plastic Laminates
by 3M

Orthodontics Only

IA Interior Architects as Architects

A two-story structure, 7,500 square-foot in Coral Gables, FL, purpose-built for this required interiors that would enable a unique environment for the delivery of patient-driven orthodontic care; inspire smiles, fun, and community; and also educate for environmental stewardship. An additional goal was to earn LEED Platinum certification.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

To realize these objectives, the building structure and the interiors explicitly connect with nature. Starting with solar panels on the roof, meticulous attention to detail unites indoors and outdoors. At the sleek building façade, the seams of coral rock align perfectly with corresponding seams of the same rock at the interior. Vertical mullions between adjoining windows align with the positioning of open bays for patient care. Floor-to-ceiling windows provide views to the outside from almost anywhere in the facility—all corridors end at a window with greenery—contributing to an overall sense of transparency and the outdoors. Living plants, wood, natural materials, and a neutral palette are used throughout.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

There are few solid walls, although patient privacy is assured. The area for brushing teeth is positioned just outside the main sightline. Examination and treatment areas, some without doors, are shaped by the architecture for privacy.

At the lobby, a solar panel with educational text is mounted opposite a screen streaming content about conservation. A stair accesses the roof for tours of the solar panels.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

A full-grown tree, an area designed like a treehouse for children, a moss wall, and a cluster of video screens, which stream nature-focused content, are in the reception area, which offers a choice of casual seating options that accommodate up to 40 patients or guests.

To encourage community and for fun, a column, now a floor-to-ceiling black chalkboard, bears staff comments and the latest branding information; staff photographs are hung nearby. Before and after client photos are also wall-mounted; clients spin a carnival-type wheel for a handsome prize at treatment completion.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

With parking underneath the building, the first floor houses the employee café lounge, with a small outdoor green area, where staff can interact and recharge. All patient services and the space types required for an orthodontics practice—labs, examination bays, treatment areas, and offices with glass walls, designed with clean lines, immaculate surfaces, and warm wood finishes—are on the second floor.

The completed project exceeds OSHA standards. This is the first LEED Platinum orthodontic office in the US and the first LEED Platinum commercial building in the Kendall neighborhood of Miami-Dade County. Also, the project was awarded the international Interior Design Association Southern Florida Chapter BRAGG award for Best Sustainable Project.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

Solar panels on the roof ensure long-term clean energy. An underground cistern collects rain water for reuse. Abundant natural light, views to outside, and an emphasis on biophilic features (plants, wood, and stone) contribute to an awareness of the natural world. Streaming information on conservation and sustainability and the opportunity to learn about solar panels and tour the installation on the roof, as well as educational materials developed and shared with patients, educate for environmental stewardship. 

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More