Overlapping Ears of rice

Overlapping Ears of rice

Architect
Studio Green Blue

Mitsuharu Kojima

Wataru Kobayashi
Location
Takasaki, Japan
Category
Private Houses

Overlapping Ears of rice

Studio Green Blue as Architects

This building stands on the borderline between the wheat and the residence area. This is a duplex house where a young couple and their mother live. The living space of young couple and the living space of their mother are divided. But they hope to hear their mother’s voice in an emergency. And they hope to see a field of wheat and hills in their life, too. This house is able to be parted three pieces and piled those pieces. The third floor commanding a fine view is the young couple’s, the second floor is individual room (: bedroom, library, and so on), since there is convenient for their mother, the first floor is hers. A stairwell pierces three floors, but gratings cover the stairwell in each floor. People can join other people in the other floors with sounds through the gratings. The gratings steer the sunlight. The light is turned every times which draws a pattern on the wall. Inhabitants can see that change. There are only the field of wheat and low buildings. However, requested floor space needs spread as large as a three stories house. But comparing the building and neighboring scenery, we feel a three stories house is too tall and that sense of being is too large. So that breaking mass of the building to three parts. We separated this volume to three boxes, and then piled these, the largest volume expand the image of ears of rice and resolve with projection. Changing the proportion of stripe, people can have different images in all around. It aims to give feeling such as to stick a print paper on the outer walls. That makes the part not coercive. As the result, the building shade in the scenery, and we can give the building a mild sense.

Share or Add Overlapping Ears of rice to your Collections
Project Credits
1217 Main Street
next project

1217 Main Street

Offices
1217 Main Street, Suite 500, Dallas, Texas 75202, USA - Build completed in 2017
View Project