Panda House

BIG - Bjarke Ingels Group as Architects

The design of the new Panda House begins with a circular shape, formed by the surrounding existing facilities at the intersection of multiple walkways. Panda House is designed to feel like humans are the visitors in the Pandas’ home, rather than Pandas being the exotic guests from faraway lands. The habitat forms the freest and most naturalistic possible environment for their lives and relationship with each other, providing the freedom to roam about and the ideal conditions to mate – one of the major challenges facing Pandas from becoming endangered.


“Architecture is like portraiture. To design a home for someone is like capturing their essence, their character and personality in built form. In the case of the two great Pandas, their unique solitary nature requires two similar but separate habitats – one for her and one for him. The habitat is formed like a giant yin and yang symbol, two halves: the male and the female, complete each other to form a single circular whole. The curvy lines are undulating in section to create the necessary separation between him and her – as well as between them and us. Located at the heart of the park, we have made the entire enclosure accessible from 360 degrees, turning the two pandas into the new rotation point for Copenhagen Zoo.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.

Project team
Moe
Collaborators
Collaborators
Room Mate Aitana
next project

Room Mate Aitana

Hotels
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter