Passalacqua Lahsen House

Passalacqua Lahsen House

Architect
GITC arquitectura
Location
Santiago, Chile
Project Year
2012
Category
Housing
Felipe Díaz Contardo

Passalacqua Lahsen House

GITC arquitectura as Architects

The work is located in a rural town in the north of Santiago, immersed in an agricultural environment, partially urbanized, in an area of ​​semi-arid Mediterranean climate with long, sunny, hot and dry summer season, but with daily temperature variations of more of 25 ° C. Likewise, the place is well ventilated.


Seismically, the zone constitutes a type of fundable ground of very low category. It is a very favorable soil for agriculture, but very unfavorable to found, build and resist earthquakes in a simple way, mandatory requirement in Chile.


ORDER: Sub-urban single-family house, for three adults and two children, safe, functional, with thermal comfort, mostly of one floor, mostly of light material, but with presence of elements of solid structure.


INTEGRATED CONCEPTS: The commission was first conceived as an isolated house. A house without close neighbors, lonely, at least for a while, relatively far from urban services and facilities. An exposed and discreet building, distanced from its property edges and firmly anchored to the ground, in an immediate environment, clean and visible. A hyper-insulated body thermally speaking.

 

Both the perception of safety and the effective safety of the inhabitants were a priority, fundamental requirement. Also, thermal comfort.


It required an efficient design in the broad sense of the word: architectural efficiency, technical - constructive efficiency, energy and thermal efficiency.



PROPOSAL:

The program is distributed mostly in one floor, in an extended plant in the form of X's. A central volume of interior quality orders the project. From there, the volume is projected towards certain directions, achieving a visual relationship with its surroundings, dominion and control over the whole property and maximizing the possibilities of passive ventilation to the interior enclosures. The central volume, which builds a double height, and a small interior loft, is oriented slightly rotated and open towards the north - east sun.


The openings, openings and features of the project are arranged and dimensioned under criteria of safety, visit and control, constructive standardization and controlled capture of direct solar radiation.


Structurally, the work is thought of as a rigid central core of a floor, reinforced concrete, which supports a faience and a cantilevered cantilever inside the main room. The body of the double height is designed in steel structure and the rest of the house, which constitutes 65% of the building, in prefabricated system of isolated panels (SIP).


The construction of the work was executed under a delegated administration contract with high participation and decision of the principal during the process.


Material Used:

1. Reinforced Concret Made On Site – 30% Of Portant Structure – Stucco And Painted Finish

2. Steel Frames – 60 % Portant Structure – Anticorrosive & Fireproof Paint Treatment And Osb And Native Wood Interior Coat.

3. Tecnopanel – Perimeter And Interiors Divisions – Sip Panel.

4. Cubiertas Nacionales – Roof Insulated Panel – Cn – 4 Zinc / Alum Insulated And Pre Painted.

5. Very Standar And Low Cost Finish Interiors Coatings.

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
StuccoManufacturers
TecnopanelManufacturers
European Space Innovation Centre (ESIC)
next project

European Space Innovation Centre (ESIC)

Offices
Noordwijk, Netherlands - Build completed in 2011
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter