PASSIVE KINDERGARTEN IN OOSTDUINKERKE, BELGIUM

PASSIVE KINDERGARTEN IN OOSTDUINKERKE, BELGIUM

Architect
B2Ai
Location
OOSTDUINKERKE, Belgium | View Map
Project Year
2013
Category
Primary Schools
Klaas Verdru

PASSIVE KINDERGARTEN IN OOSTDUINKERKE, BELGIUM

B2Ai as Architects

Due to the increasing number of students, the local Oostduinkerke school needed to expand. The building premises are situated in the centre of town, in between the backyards of the surrounding buildings.


The newly constructed nursery section is partly underground. This way, the new building creates a number of benefits: A scenic integration with the build-up environment and a spacious outside play area for the children. All classes walk out into a wind-free covered class garden that serves as a safe outside area.


Children have access to the grass areas around the school as well as to the play roof. The children can access the play equipment on the grass roof via a play hill or via a staircase from the polyvalent area.


The orientation of the building was done in a well thought-through and clever way: Northern light enters via the roof domes; the south facade consists of large glass surfaces.


It was a logic choice to choose a groundfloor building for toddlers. The seven classes are organised around a polyvalent hall for optimal accessibility and visibility. A separate sleeping room was provided for the youngest members. In addition to this, there is a polyvalent class and a separate room for the care coordinator. A nursery as a scenic project.


This story is available in multiple languages
Project Credits
Architects
La Petite
next project

La Petite

Bars
Al Ain, United Arab Emirates - Build completed in 2019
View Project