Philips Lighting

Philips Lighting

Shops, Supermarkets and Apartments
Eindhoven, Netherlands - Build completed in 2016
Arthur Bagen

Philips Lighting

diederendirrix as Architects

Residential building in former Philips Lighting head office first step toward new quarter Eindhoven. Diederendirrix architecture & urban development has transformed the former Philips Lighting head office into a vibrant residential building consisting of 616 lofts and penthouses. The new façade with gold coloured window frames enables quality small-scale housing in the middle of the city. The completion of Lighting is the first and key step in the realisation of the Victoriapark. The festive opening of the renovated building has taken place on Sunday 4 September 2016. Transformation into residential building.


The three wings of the office building measuring 43,000 square meters are filled with lofts and penthouses for mostly single households for starters and expats. A supermarket, various food and drink establishments and shops, a fitness studio and offices are located on the ground floor.


Diederendirrix has kept the structure of the building and the concrete staircases, but has completely rebuilt the façades. Large sliding windows give plenty of light to the loft apartments. Penthouses with large terraces are located on the upper floor. Beautiful materials such as natural stone façade planes and gold coloured window frames create a luxurious look. The lofts are completed and handed over to its residents fully equipped.


From enclave to new quarter


The former Philips Lighting head office in the centre of Eindhoven was built around 1980. Surrounded by enclosed car parks and detached buildings, it was an enclosed enclave in the city for a long time. This location in the city centre fell vacant when Philips Lighting moved to the High Tech Campus.


Diederendirrix is designing the repurposing of the entire grounds around Philips Lighting. The residential tower Onyx with luxurious apartments and a five-storey building with student dwellings are planned to be built on the north side.


This compression on the north side enables the creation of the Victoriapark on the south side, which measures 3.5 hectares and through which the brook Gender will flow.


22-Apr-2016


For a long time, Philips Lighting’s head office has been a closed enclave in the centre of Eindhoven. diederendirrix is designing the redevelopment of the 8.6 acres grounds. On the north side, high-rise flats will be built closely together, which enables the creation of a city park in the southern part through which the brook Gender can flow again. 600 apartments will be built in the soon-to-be vacant 43.000 m2 office building. A public passage connects the park to the north side. On the ground floor there is room for, among other things, a supermarket and coffee bar. The structure of the building and the concrete stairwell will be conserved, while the façades will be opened. Large sash windows let a great deal of light into the loft residences. Beautiful materials such as natural stone façade surfaces and golden, aluminium window frames create a luxurious effect. The Onyx high-rise flat, also designed by diederendirrix, will be located on the north side. Both buildings will be completed in 2016.

Lighting shines on the Eindhoven skyline

Reynaers Aluminium as Manufacturers

The old headquarters of Philips Lighting is transformed into an apartment complex with lofts for expats. Shimmering gold in colour, the expansive vertically sliding window system used gives an impressive open effect that enhances a loft feel.


The architectural firm approached Reynaers to supply these special windows. Mark van Rosmalen, architect project adviser at Reynaers explains: ‘Vertically sliding window systems (CP 130-EVS) of these dimensions are not common in housing construction. At the request of the façade construction company and architect, we developed the sliding system further so that it meets the strict requirements of this project. The windows were fitted horizontally and are electrically operated. The combination of the height of the building and the dimensions and the weight of the windows determined the dimensions of the profiles.’


The golden profiles used here are 76 mm deep and offer high wind-load resistance.


More from the Manufacturers:


The plans of the T-shaped building reveal long corridors with apartments on both sides. ‘The building is relatively deep,’ architect Paul Diederen explains. ‘To make the most of the natural light available, we replaced closed façade parts with large 3.5 by 4 metre windows. This also ensures that the vides (open spaces) found in some of the apartments get enough light. But it’s all about the experience: the power of the glass almost makes you feel insignificant in the environment, allowing you to fully experience it.’ This feeling is reinforced by windows that open vertically. ‘Only the penthouses have balconies, the lofts don’t. But to create something of an outdoor feel, the middle part of the windows can slide right the way down. The bottom part then serves as a balustrade.’


The gold coloured windows with horizontal lines literally add shine to the building. ‘We found an ochre coloured nuance in the gravel concrete on the façade. This tint is now heightened by the windows and new travertine panels,’ Diederen says about the choice of colour.


Technology from the shipping industry


The architectural firm approached Reynaers to supply these special windows. Mark van Rosmalen, architect project adviser at Reynaers: ‘Vertically sliding window systems (CP 130-EVS) of these dimensions are not common in housing construction. Nevertheless, our company had the expertise. This is because we supply these types of windows to cruise ships that sail the Rhine, for instance. At the request of the façade construction company and architect, we developed the sliding system further so that it meets the strict requirements of this project. The windows were fitted horizontally and are electrically operated. The combination of the height of the building and the dimensions and the weight of the windows determined the dimensions of the profiles.’ These are 76 mm deep and offer high wind-load resistance. Diederen: ‘As a result, they look both robust and exciting. Because if you look at the building perpendicularly, the façade is smooth, but look at it from a corner and the windows give the façade extra depth.’

De Verkenner
next project

De Verkenner

Apartments
Al-Masoedilaan 2-142, Netherlands - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter