Pinecone

Pinecone

Designer
mmcité street furniture
Location
Czech Republic | View Map
Project Year
2018
Category
Exhibitions

A mobile gazebo and meditation space inspired by nature, from design studios mmcité1 and SAD

mmcité street furniture as Designers

Czech designers from studios mmcité1 and SAD have co-designed and produced the Pinecone mobile gazebo, named after the scales it is covered with. The unique installation is environmentally friendly, and can provide not only shelter and privacy in a public place, but also a covering for children to play under, for summer campfires, for an outdoor classroom or for a meditation space.


These two successful design studios, renowned for bold works that push the boundaries of architecture and design, have their progressive approach encapsulated in this multipurpose pinecone-shaped gazebo. Thanks to its functionality and aesthetic form the aptly named Pinecone can easily be not just a park gazebo, but also a covered fire pit, sandpit, or an outdoor classroom for over 25 pupils.


“During the design process we were aiming to smash boundaries and move forwards. The Pinecone project was a big challenge for us, because it was more than just a one-dimensional product. Above all it is a versatile structure which works in parks and schools alike. It is on the cutting edge of architecture and design, and can even serve as a meditation space,” explains mmcité’s David Karásek.


Pinecone is a self-standing structure of 109 scales made of waterproof plywood connected with galvanised joints. Thanks to the spaces between the scales the gazebo is well ventilated with a pleasant microclimate and a perfect acoustic, while also providing shelter from the elements. All sides of the scales are treated with a resistant glaze to keep them looking vibrant whatever the weather. The gazebo can be easily transported and erected in a day.


Share or Add Pinecone to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Asta Parking
next project

Asta Parking

Offices
Fort Lauderdale, FL, USA - Build completed in 2020
View Project