Plaça del Vi

Plaça del Vi

Architect
Almeda Estudi
Location
Girona, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Joan Diví
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingEstiluz
VOLTA
SillaArper SPA
MecanismosJung HQ
PavimentoAtlas Concorde
LabavoBathco
VitroceramicaBORA

Product Spec Sheet
Interior lighting
VOLTA by Estiluz
Silla
Mecanismos
by Jung HQ
Pavimento
Labavo
by Bathco
Vitroceramica
by BORA

Plaça del Vi

Almeda Estudi as Diseñador de interiores

The project is named after its location, honouring a historic square in the old town of Girona. Plaça del Vi (Wine square in Catalan) is surrounded by noble buildings, traditionally (since the 15th century) dwelled by highborn families.

The project embraces a full refurbishing of a 135m2 space on the second floor. The building was erected using dimension stones and balconies with wrought iron rails. It has natural light from three facades. The stairs of the block follow the architectural uniqueness and the roots of the building, keeping the natural marble steps and the original elevator, with wood and wrought iron embellishments, visible cables and interiors reflecting the passage of time.

Originally, the apartment was divided into two clearly designated areas. The servants quarters, in the west, were less luxurious and more functional, with the kitchen, a drug storage area, a bedroom and a loo at the end of a narrow corridor. The owners' area, in the east, was better illuminated and had views to the square and to Pont de Pedra (Bridge of stone in Catalan). The access was through a hall leading you either to the living room or a corridor connecting the two bedrooms and the toilette.

The refurbishment implies a qualitative leap for the property, without losing any of its soul and essence. There are new openings to get a wider floor and provide new perspectives from all spots. The three facades and this more diaphanous vision, notably enhance the entrance of natural light, giving every surface extra illumination and brightness. Each space is redefined, and all spots grant the right user’s flow in terms of circulation, coherence and comfort.

The daily area is located in the first shed, where we can also find the access to the residence. It includes a diaphanous surface where the kitchen, the dining area and the living area share space. Thanks to the balconies in both facades (east and west), this multipurpose hall is suffused with light and has a crossed ventilation.

The nightly area is located in the second shed, and could actually be perceived as an elongation of the daily area, due to their close connection. The main suite and the library are totally open to the space, but they can be conveniently privatised using two sliding doors made of glass with metallic frames in an industrial style. They are an identity hallmark of the project.

Mixing past and present, the intervention incorporates a sober play of materials in coexistence with the history of the premise. All elements and materials have been painstakingly restored, for instance, the stone walls, the arch, the original wooden openings.

Visual harmony is sovereign, and there is an ongoing dialogue between spaces and a play of contrasts given by the browns and ochres of the natural oak parquet, the stones and the black lacquers of the beams, the furniture and the installations, offering in turn, personality and character to the apartment.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Original facade-
2. Flooring: Ceramic and oak wood
3. Doors: Lacquered door
4. Windows: Restored original wooden window
5. Roofing: Original roofing and plasterboard ceiling
6. Interior lighting: Santa & Cole, Estiluz, Tromilux
7. Interior furniture: Custom Carpentry

This story is available in multiple languages
Project Credits
Diseñador de interiores
Photographers
Saatchi & Saatchi
next project

Saatchi & Saatchi

Offices
555 Aviation Boulevard, El Segundo, Los Angeles, CA, USA - Build completed in 2020
View Project