Podkowa House

Podkowa House

Architect
Centrala Designers
Project Year
2013
Category
Private Houses
Radek Wojnar

Podkowa House

Centrala Designers as Architects

A triangular, forestal plot is situated in one of pre-war garden cities around Warsaw. Apart from responding to client's brief, the house had to respond to it's primary condition of need to maintain maximum of existing trees, which could be obtained only through fitting structure's shape into the trees. The condition was partially imposed by restrictive local regulations due to status of Podkowa being a natural and cultural monument.


What occured as best approach was a design based on Voronoi formula: the layout of trees was triangulated and the lines were divided in two by perpendiculars that were later offset appoaching as much as possible the trunks. This way, the layout of zero level was developed; the level below was retracted in order to guarantee minimum necessary space to secure root systems of surrounding trees, making the zero level become an elevated platform placed on average one metre above ground level. The approach of fitting a 300m2 groundfloor between the trees and „hiding” the cellar under the platform in order to save trees was well perceived by clients, a couple with three children, and by a number of authorities surveiling the location- from Voivodship Conservator of Cultural and Natural Heritage, through local Town Hall, to Regional Authority of Governmental Forests, all of which unofficially claiming that it will be nearly imposssible to build in a given condition. In case of one of the officials, a lady from Architecture Department in local administration's bureau, we've received the permit because she enthousiastically said, that the house makes her think of her childhood, when she was spending holidays in socialist camping huts by the lakes, which actually makes sense: a coule of months after moving in, my client called me saying he loves to stay in the house, because he feels like being on vacation ( that's a success! ).


After months of enforcing the project through various authorities we've managed to receive the building permit, to choose the contractor and start building.


The house is a single-floor (270m2) structure with a cellar (150m2) covered with vertical Siberian cedar panels. The flat roof was shaped in a way providing best geometry for getting rid of fallen leaves and fitting a number of skylites- a welcomed type of window in such location.


Groundfloor is composed out of clearly divided night ( with five bedrooms and three bathrooms, a workspace and two wardrobes) and day ( entry, living, dining and kitchen) zones. It's cut with three patios for visual continuity and maintenance of trees growing in the middle of the perimeter of the house. The biggest issue was the location of the garage with it's gate and a ramp, due to a line of thick oaks along the access road, we've managed with a light steel platform.


The interiors are rectangular, thus with the exeption of the dining room, where we've decided to design a special convertible table that fits the triangular shape of the room and can host from 8 to 20 people. The appointed designer was Paweł Jasiewicz, a renowed and specialized wooden furniture designer. The day and night zones are divided by a long wall covered with a vibrating mural by Maurycy Gomulicki, who also proposed „a post-orgasmic chill ceiling mural” ( as he has put it ) in the master bedroom. Kuba Bąkowski was invited to develop a series of in-situ art installations basing on video projections, since January 2014, two were realized.


Since the beginning of construction the family got bigger, so the guest room was transformed into a new bedroom for the fourth child. When I've asked my client, who overtime became a friend, if he doesn't regret spending a fortune on a house, he replied: „Man, I want to die here!”. That's a reward.

Share or Add Podkowa House to your Collections
Project Credits
ARENA FC KRASNODAR
next project

ARENA FC KRASNODAR

Stadiums
Krasnodar, Russian Federation
View Project