Police station

Police station

Architect
Huiswerk architecten
Location
Schoten, Belgium | View Map
Project Year
2006
Category
Police Stations

Police station

Huiswerk architecten as Architects

The police station designed for the municipality of Schoten is a study in informality and approachability. It begins at the urban design level. Instead of highhandedly appropriating its spot, the police station places itself at the service of public space. The L-shaped building is pushed back to the rearmost edge of the large plot available and helps to define a new square. When you enter the building, you walk into a space dominated by two atria, visually linked to each other. One is accesible to the public and contains an open reception desk, the other is in use as a staff canteen. The athmosphere of openness is further enhanced by a footbridge visible to visitors and numerous views through to workplaces. The choice of materials also helps to create informality. High-grade materials have been avoided, everything has been built from concrete blocks and wood. A saving has also been made on technical installation: the ambient condition indoors are regulated via natural ventilation.


With Pieter Eeckeloo, Sarah Poot, Peter Wils, Annelien Grandry

Share or Add Police station to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

MCR2
next project

MCR2

Private Houses
Belmonte, Portugal - Build completed in 2019
View Project