Portland

Portland

Architect
BLAARCHITETTURA
Location
Turin, Metropolitan City of Turin, Italy | View Map
Project Year
2016
Category
Apartments
© beppe giardino

Portland

BLAARCHITETTURA as Architects

The apartment is a unit on the fifth floor of a late ‘50s building, located on the front of the Valentino Park in Torino (Italy). The Southeast exposure makes the flat very bright and all the openings to the outside enjoy the beautiful panorama of the hills of Turin and the Po River. The Idea that generates the project is the desire to not to use internal doors. Distributing all the spaces and the living/night area functions without the use of doors and partitions, has been the challenge of this intervention. The cube of in-situ concrete, is the one and only distribution element. This volume, which hosts the bedroom, disengages the kitchen, the living room, the dressing room and the dining room. The paths of the inhabitants of the house are generated around that element. Spaces are “revealed” during the exploration of the house.


The building structure helps to underline this distribution because pillars are set back from the façade on Corso Massimo d’Azeglio. This anomalous structure creates a virtual corridor that runs along the apartment, from the wardrobe to the wide shower, that is separated from the rest of the flat by an opal glass which increases the natural lighting. The concrete “cave” is raised 10 cm from the floor. Through the use of mirrors on the floor, the artifact becomes light and floating. The floor is obtained with the use transparent epoxy resin casted directly on the screed. The appearance of this type of resin denounces the “industrial” character attended by the designers and the client. The kitchen is anthracite and the table is oak wood made. This dining table penetrates the work furniture and embraces the pillar of the structure. The bathroom, of elongated shape, is composed by a concrete shelf which is the support of the washbasins. The shower is in white epoxy resin, that reflects and adds natural light to the whole anthracite bathroom.

Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More