P+R Hooggelegen Utrecht

P+R Hooggelegen Utrecht

Architect
KCAP

JHK Architecten
Location
Utrecht, Netherlands
Project Year
2015
Category
Car Parks
KCAP-JHK

P+R Hooggelegen Utrecht

KCAP as Architects

The project P&R Hooggelegen is the winning design for a park and ride facility competition in Utrecht, located along highway A2 Utrecht-Amsterdam between Papendorp office park and the Hooggelegen intersection. The P&R will be accessed via a new highway exit and a viaduct which is currently under construction, crossing the highway and connecting the new area of Leidsche Rijn with Utrecht.


Along the highway the new ensemble appears as a landmark. Lifted one level above the ground, the 9 and 7 storey high buildings are visible over the new viaduct and a noise protection wall. With their shape the triangular buildings address the key views in the surroundings. The facades will be made out of light bronze and silvery anodized aluminum lamellas. With their diagonal orientation they emphasize the buildings’ dynamic character and play a game of open and closed which depends on the observer’s viewpoint.


An internal route on the second level connects the two car parks by bridges, passing commercial facilities and ultimately leading users to the bus stop outside by the main entrance. The ground level is entirely kept free for car entries and exits, taxis, busses and drop-off areas. The hearts of both parking garages reveal huge open spaces filled with trees. Allowing for natural daylight and ventilation through the open facades the design celebrates its green interiors. At the same time it works in a sustainable way by reducing artificial lighting and render mechanical ventilation unnecessary.


The project is being commissioned by the Municipality of Utrecht and will be realized in two phases, each comprising a 31.000 m2 building with 1.000 parking places. Phase one is expected to be delivered in 2011, phase two between 2012 and 2015.

This story is available in multiple languages
Share or Add P+R Hooggelegen Utrecht to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

YPY 1731
next project

YPY 1731

Apartments
Yapeyú 1731, Partido de San Martin, Provincia de Buenos Aires, Argentina - Build completed in 2021
View Project