Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
pre/post-school childcare unit, crèche, nursery

pre/post-school childcare unit, crèche, nursery

Architect
savioz fabrizzi architectes
Location
Vétroz, Switzerland | View Map
Project Year
2015
Category
Nurseries

pre/post-school childcare unit, crèche, nursery

savioz fabrizzi architectes as Architects

two buildings are set into the naturally-sloping site. the first building, to the south, accommodates the pre/post-school childcare unit and the nursery, while to the north, the second building houses the crèche. access is from the ruelle du collège, via sloping paths that run along the length of the site, allowing easy pushchair access to the different buildings. the spaces between the buildings are reorganised into a yard for the different groups of children: to the south is an area for the pre/post-school childcare unit, the central area is for the crèche, with a public space to the north. to the east of the site, off the rue du moulin, there is a drop-off point for users arriving by car.


project the ground floor of building acontains the cafeteria, kitchen and cloakroom for the pre/post-school childcare unit, with activity, motor skills and reading areas on the first floor. the nursery, which has lift access and a covered terrace, is on the second floor. building b is devoted entirely to the nursery, “le nid”. above the cafeteria, kitchen, cloakrooms and co-ordinator’s office are the two areas for the children. each of these occupies one floor, and is organised in a similar manner. a heated underground passage allows easy movement between the two buildings.


typology the buildings are organised over 3 storeys. the cafeteria areas on the ground floor connect directly with the outdoor spaces. the buildings’ internal space is free of intermediate structures, to make it as flexible as possible. this principle is reinforced by integrating the storage areas into the façade walls. the main areas therefore run right through the building, providing plenty of light and varied relationships with the exterior. the playful arrangement of the windows offers various options for adapting the spaces and adds dynamism to the façades. the position of the windows means they can be made into usable, child-scale recesses.

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersKME Germany GmbH & Co. KG
Product Spec Sheet
NOI Techpark
next project

NOI Techpark

Offices
Bolzano, Italy - Build completed in 2017
View Project