Primary School + Social Housing Project, Amsterdam NL

Primary School + Social Housing Project, Amsterdam NL

Architect
Paul de Ruiter Architects
Location
Amsterdam, Netherlands
Project Year
2012
Category
Primary Schools

Social Housing
Stories By
Paul de Ruiter Architects

Foreco
Sonia Arrepia

Primary School + Social Housing Project, Amsterdam NL

Paul de Ruiter Architects as Architects

The Delfland district in Amsterdam’s western garden city area is in the process of being drastically reconstructed. The aim is to make it an attractive district again. To achieve this, a new shopping centre with offices will be built, as well as a large service centre for the elderly, a new community school and a wide range of high-qualified houses and flats. The objective is to create more social cohesion and employment prospects in the district.


The new school Fiep Westendorp will play an important role in the neighbourhood, as it will provide a place for various activities outside school hours, such as pre and post-school childcare, playgroups and community activities. The school will have a prominent position in the layout of the urban square, part of which will be used informally as a playground. In addition, a garden area will be laid out beside the school, within the shelter of the block, providing the schoolchildren and the children of the neighbourhood with a place to play. The school, conceived of as a community centre, contributes to the quality of life of the neighbourhood and vice versa the neighbourhood can be an important support to the school.


The community school with its many nationalities should be a stimulating educational place with special attention and respect for the diversity of children, grown ups and the environment. Commitment of the parents and the community is of great importance. Therefore the school accommodates rooms for the parents, a meeting room for the community and a multifunctional room. These rooms can be used for meetings, coffee hours, social-cultural activities, music studio and activities for the elderly. The school and the community share the central hall, the kitchen and sports hall. The central hall is located in the entrance zone where the schoolporter is in charge. The hall offers the parents the opportunity to meet when bringing their children to school.


All facilities – the pre and post-school childcare, the playgroups and meeting room at the south side of the building as well as the primary school at the northern side – are accessible from the entrance zone. For the layout of the rooms of the primary school the sports halls play an important role, spatially as well as socially. In the halls events and shows can be organized and performed for a big audience.

Green Living Façade

Foreco as Manufacturers

Paul de Ruiter Architects designed a new façade concept for a new community school and a wide range of high-qualified houses and flats. A specific design detail was a wooden construction for a Green Living Façade that could support climbing plants. This green wall will be completely covered with vegetation. Conventional solutions are constructed with materials such as steel, concrete or plastics. The application of renewable and bio-based materials was not possible due to specifications related to sustainability, durability and fire safety.


NobelWood® provided the technical specifications necessary to apply wood in the construction. In order to comply with construction safety standards it needed a fire retardant treatment. This will reduce potential heat release, flame spread and smoke generation. Due to maintenance restrictions it is not possible to use a coating system to prevent weathering of the fire resistant treatment. It was necessary to use a polymer based formulation that is compatible with the timber products. NobelWood® is compatible with SafeWood® select, a polymer based fire retardant.


Based on a new user-friendly furan resin system it is possible to modify wood with In-Situ Wood Bio-Polymerisation. It provides a construction alternative by introducing bio-polymerized wood . Fast growing pinewood is impregnated with a water soluble thermoset resin which is produced from agricultural crop wast (bagasse). Provided with required test results NobelWood® complied with the specifications for the application in the project “Brede school Fiep Westendorp” in Amsterdam.

Project team
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersForecoNobelWood®
Product Spec Sheet
Manufacturers
Jodrell Bank observatory
next project

Jodrell Bank observatory

Research Facilities
Macclesfield, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project