Private house - Sofia, Bulgaria

Private house - Sofia, Bulgaria

Architect
Simple. Architecture
Location
Malinova dolina - Gerena, Sofia, Bulgaria
Project Year
2019
Category
Private Houses

Private house - Sofia, Bulgaria

Simple. Architecture as Architects

The house is on the edge of one of the residential neighborhoods in the southern outskirts of Sofia. The parcel has a slight northeast-facing slope and, from a higher point, would offer a panoramic view of the city - an element that is taken into account in the project. The buildings around are private houses dating from different eras and do not have a defined identity. Some are very eclectic and have no link with the natural environment. This also plays a role in the choices made for the project.

The client has a clear vision regarding the number of rooms and their functional layout. One of his wishes is to orient the house rationally towards the south, and thus to capture a maximum of sunlight and solar energy.

All these factors that do not have a physical dimension are analyzed and summarized in one simple proposition. The house is built from five parallelepipeds with square bases placed on a pedestal and forming a symmetrical plan which at first sight seems abstract and disconnected from its environment. The orientation of the house begins with the depression of each of these volumes in the ground, thus creating a composition in steps. Some roofs become accessible terraces offering near or far views. Inside, the volume game continues: the spaces have different heights emphasizing the spatial and functional hierarchy. All levels of the house are linked through the staircase positioned in the central volume. The openings in the facade also contribute to the orientation of the house. They correspond to the desired light quantity and quality and also to the view of each interior space and together opt for a maximum of glazed area towards the south. The house is built of reinforced concrete. On the outside, rough concrete is the only visible material. Inside it is reserved for the day spaces on the ground floor creating a contrast with the night spaces which are coated in white.


Project team
Rijksmuseum
next project

Rijksmuseum

Museums
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter