Private Residence “over the Nagold” in Rohrdorf

Private Residence “over the Nagold” in Rohrdorf

Architect
KTP Kauffmann Theilig & Partner
Location
-, Germany | View Map
Project Year
2004
Category
Housing

Private Residence “over the Nagold” in Rohrdorf

KTP Kauffmann Theilig & Partner as Architects

A slope to the north and the development of the site from the south was a big challenge. The solution is a punctiform residential tower that is pushed into the slope. The bottom floor is integrated in the slope and it’s ceiling provides the entry for the residential tower. The southward orientated garden generates the necessary distance towards the neighbourhood and an airy pergola defines the scope of the site towards the street.


The bottom floor is for the parents: sleeping-room, bath, sauna and the living-room with exit to the garden. The ground floor is for the whole family: eating, kitchen and playing. The southbound entry-garden could be connected with bounteous sliding doors. With straight connection to the ground floor the chil-dren live in the first floor like in a tree house. A spiral staircase develops the roof floor with studio and guest area. The site was analysed with under geo-biological point of view and the results are integrated in the concept.


The pre-fabricated facade out of larch-wood swings like a curtain around the punctiform floor plan. Careful cutted apertures enlighten the rooms and enable a wonderful sight and the closeness to nature. The house needs no sunscreen on the outside because the apertures are either orientated with a wonderful sight to the north or cutted deep in the south so that additional balconies are providing the necessary clouding and at the same time the flat incidence of light in the transition time from autumn to spring could be used. The light de-cline of the facade prevent the wainscot a noticeably from weathering.


The used materials inside create a friendly and warm atmosphere. The undis-guised concrete ceilings are painted in a sunny light yellow tone. Vibrant floors of larch-wood as well as wooden interior compensate the harsh concrete sur-face. Self-confident but also self-evident the unusual house rises at the slope.

Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More