Private zone for each family member
Oded Smadar

Private zone for each family member

Nitzan Horowitz as Architects

The new duplex apartment, planned and designed by Nitzan Horowitz for a couple and their grown son, incorporates unusual combinations of natural materials in their raw form combined with other ultra-modern clean elements that complement each other and create a unique and unusual space.

This is a peek into an experiential living space, abundant in contrasts that co-exist in perfect harmony, a cleverly partitioned space that displays surprising materials throughout the property.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

The new duplex was purchased by the couple just before the construction was completed. Immediately thereafter, they embarked on an extensive renovation. The 250 sqm property that originally contained 7 bedrooms across two floors, was entirely redesigned. The result, a 4-bedroom spacious and well-lit open duplex, with the entire second level solely dedicated to the couple’s grown son.

The 160 sqm entry-level includes a large living space that is divided into a TV corner, a reading area, a well-equipped kitchen with a hidden pantry, a safe room that was converted into a gym, a guest room, a bathroom and a 60 sqm master bedroom. The top floor, circa 60 sqm, “a kingdom” designed for the couple’s 20-year-old son, is an open space that includes a sleeping area, a bathroom, an entertaining area and study corner. In addition, he enjoys a 60 sqm west facing private balcony overlooking the sea.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

"The owners have exquisite taste”, says Horowitz. “They are goal-oriented and knew exactly what they wanted ahead of the renovation”, he explains. Horowitz, who is responsible for the planning and design of the apartment, says the family wanted to create a living area that was reminiscent of a European skiing village. “The owner is an avid nature lover, and it was important to her that we incorporate natural elements in their raw form. From the first planning stages, we discussed the incorporation of natural stone. The couple sent me some beautiful pictures that served as inspiration for the way in which we incorporated the basalt stone walls, imported from Greece, in a variety of ways throughout the property”, he explains.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

“Upon completion of the project, it was evident that we were successful with the choice of material that was incorporated in just the right amount around the property. This essentially created unusual combinations and textures that blend together harmoniously. We see the stone incorporated in a variety of places across both levels, and it is the key theme of the property’s story”, says Horowitz.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

He then adds: “The portfolio of materials, in general, is minimalist and based on stone and sandblasted rough-finished natural wood parquet. Both materials have an authentic and raw look which works beautifully in combination with the clean and minimalist surroundings. The idea was to create encounters between these materials throughout the property. Materials with real presence that work simply beautifully with the clean modern materials”.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

“The entrance reveals two main elements, a dominant 9-meter stone-cladding ‘power wall’ and a large north-facing window that drenches the open space in an abundance of natural light whilst keeping out direct sun rays - which is a big advantage”, explains Horowitz. “The entrance wall connects the TV corner, in which a large 4-meter cozy velvet sofa was positioned, with the kitchen that includes graphite-gray nano Formica laminated floor-to-ceiling cabinets that conceal a variety of kitchen appliances, ample storage space and the pantry door.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

Wild onyx stone cladding covers the kitchen island, making it a very dominant piece that blends well with the colors and textures of the stone and wooden floors.

Continuing from the TV corner and across from the lounge is a reading area, which includes a wool Chesterfield chaise-lounge and a coffee table of the same onyx stone as the kitchen island.

The stone wall includes a fireplace and further along a hidden door conceals the entrance to a safe room turned fully equipped gym.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

A corridor leads to a spacious 55 sqm bedroom. Prior to the renovation, this space included 2 bedrooms, a bathroom, and a family room. “We were able to create a spacious area where all features were fully addressed. The walk-in wardrobe is spacious and includes an elegant u-shaped piece of furniture. The bathroom is unusually large and includes an oval free-standing bath and sink designed to soften the straight lines dominating the space, a walk-in shower, and a smokey floor-to-ceiling mirror that adds reflection and a touch of uniqueness to the space. Concrete-style granite porcelain cladding covers the walls. The bedroom itself was divided into two areas - a sleeping area and a lounging area adjacent to the fireplace wall” adds the designer.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

The staircase that leads to the son’s level is also unusual. Horowitz chose to remove the original stairwell and replace it with a clean geometrical glass banister in shades of grey and wooden flooring was installed on the stairs. The second level was also planned as an open space with well-defined features. “The materials used in the first level continue into the second level. These are dynamic and intense materials that blend really well across the second level and are emphasized by the color scheme, the use of grey woodwork and textures that work well with the natural materials”, Horowitz adds.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

In order to create a partition between the sleeping area and the bath area, Horowitz created a multi-functional piece that incorporates multiple storage areas as well as a video/audio unit. The unit is Formica laminated in a grey shade that matches that of the stone wall and the overall natural concept.

Similar to the bathroom in the first-level master bedroom, Horowitz chose basalt granite porcelain cladding in the second-level bath area too. A natural granite stone and Formica laminate were used for the bath area cupboard and fitted in a unique composition, so they look almost as though they are blending into each other.

Team:
Contractor: HBS - Shai Sinai and Yechiel Bitton

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar
photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar
photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar
Project Credits
Photographers
Product Spec Sheet

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More

Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic
23 Feb 2024 News
Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic

Designed by Prague-based architectural studio ADR, Bučina Cottage is a contemporary residence for th... More