PRONOVA DENTAL CLINIC

PRONOVA DENTAL CLINIC

Architect
Francesc Rifé Studio
Location
Palma de Mallorca, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Care Homes

Hospitals
David Zarzoso

Pronova Dental Clinic

Francesc Rifé Studio as Designers

With the aim of bringing together a large number of dental specialties in the same building, this new dental clinic, located on the outskirts of Palma de Mallorca, sought to enhance the notion of order by improving the circulation of professionals and patients. Thanks to this command the studio had the opportunity to design the architecture and interior space which allowed to give a constant expression of form and materiality.


From a method that uses prefabricated concrete, the fence follow a modulation of pieces assembled at a rhythm of filled and empty. In this enclosure, the circular orifices that are the basis of this project are introduced for the first time and make this exterior element permeable. This same concept is extended indoors through the use of shaded optical glass surfaces, covered with small circle-shaped perforations and different degrees of transparency. This results in a subtle light show that provides a heavenly and futuristic feeling inside the treatment rooms.


To encourage a permanent dialogue between the outside and the inside, a perimeter distribution of the treatment rooms takes advantage of natural light at all times, thanks to a glass enclosure. All of them face a concrete latticework that causes amazing shadows towards the interior, in addition to a continuous play of lights. Between these two layers, a hallway surrounds the clinic and, under the concept of reduced-circle pavers, the spaces are emotionally connected; while formally it is an anti-slip floor designed for the possible passage of patients.


On one hand, the white concrete defines the external narrative with a large presence of aggregates in its composition. On the other hand, the access with a steel cantilever and phenolic panels of high-density walnut prepare the visitor for a partially warm interior in terms of materiality. The reception, the waiting rooms, the training room and some of the private offices have been made of wood on most of its surfaces, in order to balance the coldness of the optical glass that unfolds in the rest of the rooms. Neutral gray porcelain has been used as a general floor covering, providing a basis for the rest of the materials. Another element that contributes to order the space is the ceiling, mostly registrable by the multitude of facilities that houses. The union of its pieces creates several shadow gaps in the ceiling that integrate lighting, sound system, detectors, etc.


The rectangular floor plan reserves the center for service areas such as laboratory, sterilization, commercial offices, bathrooms, etc. Also, an operating room for oral and maxillofacial surgery is located in the heart of the clinic, giving it greater privacy. A second waiting room with recreational areas and children’s treatment rooms complete the installations. These are covered with an intense and vigorous green color, both at the level of floors and ceilings. Finally, to improve the visitors’ experience, a large parking area has been designed in the inner courtyard of up to 61 spots.


Photos: David Zarzoso

Dimensions:

Interior 1.018 m2

Interior + exterior 3.545 m2

Featured Projects
Latest Products
News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More