Quay wall house

Quay wall house

Architect
Thomas Kemme Architects
Location
's-Hertogenbosch, The Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Stijn Poelstra
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Brickwork / MasonryPetersen Tegl
Kolumba 51
LED several luminairesKreon
Anodized aluminiumAluboeijen
Flooring OutsideTablazz
DoorsTopic

Product Spec Sheet
Brickwork / Masonry
Kolumba 51 by Petersen Tegl
LED several luminaires
by Kreon
Anodized aluminium
Flooring Outside
by Tablazz
Doors
by Topic

Quay wall house

Thomas Kemme Architects as Architects

A large inner city villa has been constructed on a canal wall in the centre of medieval ’s-Hertogenbosch. It is embedded in a narrow urban context, within archaeological remains, near water and gardens, making it a attractive place to live. The house seems introverted but opens up to the river and the sunlight, while simultaneously providing a generous view of the cathedral of St. John. The exotic ‘trees of heaven’ in the enclosed garden lend their natural experience to the street.

photo_credit Stijn Poelstra
Stijn Poelstra
photo_credit Stijn Poelstra
Stijn Poelstra

The demolition of a former hospital left 5 hectares of land for reuse in urban housing, but the frayed connection with the old city centre is not well suited for large scale residential developments. Instead the difficult boundaries best accommodate private initiatives. The plot of the villa originates from agreements made between the developer, the municipality and neighbours, while also taking into account the heritage value of the existing trees. The shape of the parcel dictates the floor plan, with the entrance and main hallway dividing the house in a classical manner: the servant space to the left, with a side entrance and the served space to the right, with the enclosed garden.

photo_credit Stijn Poelstra
Stijn Poelstra
photo_credit Stijn Poelstra
Stijn Poelstra

The opening in the quay wall is derived from traces of former cellar windows and offers a generous opening between nature and city, thus establishing a sense of historical identity.The house is designed according to traditional building methods, with load bearing walls, concrete floor slabs and a timber roof, whose design is based upon a historic pavilion across the street. Both brickwork and joints are the same as in the Kolumba Museum in Cologne. Also the roof is covered by Petersen tiles, while the quay wall is made from Kolumba-sized bricks in a specially produced colour.

photo_credit Stijn Poelstra
Stijn Poelstra
photo_credit Stijn Poelstra
Stijn Poelstra

Due to specific detailing, the masonry shows no dilations. Energy consumption is minimized, for example through the use of triple glazed anodized aluminium windows, optimal shading and insulation and, a ground-coupled heat exchanger and additional heat pump hidden in the chimney. The house is no longer dependent on gas and is almost energy neutral.

Caption
Caption

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More