Quincho Moholy

Quincho Moholy

Architect
José Peña
Location
Pucon, Araucanía, Chile | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Sebastian Aguilar

Quincho Moholy

José Peña as Architects

The project is located in the foothill of the Villarica Volcano, close to Pucón, in the Araucanía Region of Chile. The site has half a hectare and it is almost entirely covered with young oaks and some volcanic rocks that emerge due to volcanic activity. Besides the existing house, there is an empty space: a forest glade in which the project -a new barbecue area for the owners- was chosen to be placed.

 

The client's requirement was to develop a nature-connected simple-lines reflection space for meditation. In the search of these sensations, a suprematist-art language was reached, inspired by the artist Moholy Nag. Through these connections and exploración of proportions exploration, we created our own painting that highlightdifferent spatial intentions, in which the shapes don't deny the fullness that surround them, but are part of them, with only a couple of subtle lines that grant the function of inhabiting.

The gestures are divided in five parts. First, looking upwardsreveals the forest glade. Second, trace a wall that limits the view to the vehicular road also dividing the interior space in two: the pool area and the barbecue area. Third, a wall is placed blocking the view to the adjoining terrain and divides the public and private areas: the barbecue with kitchen and bathroom. Fourth, the cylinder is then tilted, creating the main access and making the rain water pour into the warm-water pool. Fifth, the terrains existing rocks are placed surrounding the project, in an area that yuxtaposes with the cylinder in a modulated order. This space with rocks grants an extension in case of hosting events with a large number of guests.

 

The structure is an element that starts as a wall that elevates to work as a 1.6-meters- high beam, supported only in it's keystone, and when it reaches the floor, it's resistant foundation transforms into the pool's base. The walls provide support and at the same time mutate into interior-use furniture.

 

The result is a project that, when entering, the exterior road and adjoining site lines disappear, highlighting its semi-circular pool, where the nearby trees are reflected in its interior, thus generating a real continuity that does not turn its surroundings, but makes them part of itself, and in consequence it immerse into nature.

 

Material Used:

1. Concrete H30-r7

2. Floor: porcelain stone blend dark grey rustico 20x6 codigo kpp-11-0040 (store mk)

3. Faucet store CHC 4. Simple glass

Read story in Español and Italiano

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More

IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre
21 Sep 2022 News
IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre

An early 20th-century military industry building was transformed into a large sports complex as a re... More

Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world
21 Sep 2022 News
Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world

Office Link, a new co-working space inside the Piazza Shopping Center in Istanbul was designed by KO... More

Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe
21 Sep 2022 News
Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe

The new Guilty restaurant in Bangkok is the latest in the Guilty by Olivier brand which originated i... More