Rain House —— The Carpenter’s House

Rain House —— The Carpenter’s House

Architect
Describing Architecture Studio
Location
Rain village, PingShan Town, DianJiang County, ChongQing City, China
Project Year
2019
Category
Private Houses
HE Lian/Literai translation architectural photograghy studio

Rain House —— The Carpenter’s House

Describing Architecture Studio as Architects

A new construction replaces the old three-bay house but meanwhile is built on a carefully chosenlocation, which not only keeps away from farming land and woodland, but has great access to transportation. The goal is to achieve the balance of simplicity and uniqueness. Because of the uneven platform, rooms of different function need to be properly allocated, with living room on the higher elevation and the bedrooms the lower. The traditional stone walls are ingeniously used as ties to connect each relatively independent spaces in order to meet requirements for function and aesthetics. The enclosed living area thus blurs the solar orientation of traditional architectures, allowing the natural light to enter from the west and conforming to the distinct spirit of the old house.


The roofs of the living room and bedrooms are made of steel, seeming inconsistent with people’s expectation of traditional village houses which normally constructed by wood or bricks. In fact, steel-made roof, often ignored, is aligned with modern construction of village since its advantages are widely appreciated. Besides, the rectangular roof of the living room contrasts the triangular counterpart of the bedrooms and therefore evokes a sharp feeling of spatial relation. Furthermore, the side facing the yard is replaced by large glass panes, neutralizing the spatial difference between indoors and outdoors as well as permitting daylight.


The centered tower with multiple functions serves the purpose of extended visual effect. The shed in the backyard with wooden pillars and beams, and grey tiles from neighbors, respecting the traditional roof truss ratio (the height of the ridge is 30% of the horizontal length), lives to people’s expectation of village house.


Material Used :

1. JinPeng steel engineering - Roofing material - Aluminum Magnesium Manganese Corrugated Plate

2. ashford formula - Indoor Ground Material - Fine Stone Concrete Curing Agent Floor

3. Giant tripod glass - Transparent enclosure material - Single Layer Toughened Glass

4. Hongguang wood industry - Indoor ceiling - Cunninghamia lanceolata fingerboard

Project team
Netherlands Institute for Sound and Vision, Hilversum
next project

Netherlands Institute for Sound and Vision, Hilversum

Museums
Hilversum, Netherlands - Build completed in 2006
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter