Rambaugh

Rambaugh

Architect
Parekh Collaborative
Location
Burhanpur, Madhya Pradesh, India | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses

Abode-e-Burhanpur

Parekh Collaborative as Architects

Client's Brief

The brief was to build a ‘House’ with non-air-conditioned spaces for the family of 6 members. The house needed interactive spaces within and outside the house for gatherings, henceforth establishing a connection between the interiors and the garden. A singular lawn area of minimum 300 sq.mt. and multiple informal areas integrated with the house were important to the client.

 

Architect's Manifestation

The 720 sq.mt. Villa is set within a precinct where various houses are built belonging to the extended family set. The dwelling built with an ecological vision where the climate and client's brief are translated into a ‘House’ authentic both in terms of context and workmanship. The material palette of sandstone and M.P. Teak offer sensual experiences.


A textured crimson block abutting a white mass on the side adds to iconic imagery of the house in abstraction. Private living space and dining area sit in between the informal green courts, creating a spatial relationship of in and out. A dialogue between the house and landscape is generated using Mughal garden patterns. The stone jali which is hand cut on site can be closed for privacy as well as to keep the harsh sun out.


The house is picturesque from all the sides because of ample appreciation space around it. This space is well designed with landscape elements and complements the house exteriors.

 

Entrance gate to property is framed with a kiosk. The positioning of a contrasting crimson red sand-stone frame around solid timber entrance gateway is a celebration of two naturally occurring materials next to each other. This entrance frame adds a human scale to the front elevation of the two storied mass beyond. A separate vehicular entry guarded with a steel gate is designed to give first visuals of the site. Stone paved pathway directed further to timber-framed pergola creates a sense of arrival to the house. Light penetrating through massive pergola gives the entrance a grand scale and highlights the intricate timber struts. The pergola is covered with clear glass on top to enjoy the rains sitting underneath and also protecting the car park.

 

Eye travel stops in the prayer room when viewed from the wide-open split door. Formal seating has a backdrop of the transparent prayer room. Living space spills in the dining area which is lit from the off-centered courtyard towards north and open sit-out on the south. Dining space opens towards the garden through louvered bay windows made of teak. The entire space is lit efficiently by the virtue of daylight and well ventilated through stack ventilation ducts.

 

Indoors achieve a temperature variation of 6-8 degrees around the year adopting various techniques like stack ventilation and double envelope to create insulation.


Natural protection from an existing Tamarind tree also helped us to gain the temperature difference in interiors. Every element within and outside the house are handmade on site with a focus on simplicity and function. The rainwater harvesting tank maintained is used for cooking and daily needs around the year.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersDuravit
ManufacturersXal GmbH
ManufacturersDulux Canada
ManufacturersSchindler Elevator
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More